Χαρακτηρισμός των κρασιών και δείκτες του γεωγραφικού και βοτανικού διαχωρισμού τους - Κώστα, Δημήτρης (Τμήμα Γεωπονικών Επιστήμων, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στην παρούσα μελέτη αναφέρονται ιστορικά γεγονότα της Κύπρου για το κρασί και άλλων μεσογειακών χωρών. Επίσης, αναφέρονται οι ποικιλίες αμπέλου της Κύπρου που είναι οινοποιήσιμες μέχρι και σήμερα τόσο γηγενείς όσο και ξένες, που άντεξαν στο χρόνο με υπόδειγμα δρόμων του κρασιού της Κύπρου σε χάρτη. Στη συνέχεια, εξηγείται η αντίδραση τόσο της αλκοολικής όσο και της μηλογαλακτικής ζύμωσης στο κρασί. Έπειτα, δίνεται αναφορά πως γίνεται η λευκή και ερυθρή οινοποίηση, και έτσι δίνονται λεπτομερώς τα συστατικά του οίνου με έμφαση στα φαινολικά και πτητικά συστατικά, με αναφορές της επίδρασης του κρασιού στην υγεία. Επιπλέον, δίνονται οι μέθοδοι χαρακτηρισμού και διαχωρισμού του κρασιού με έμφαση στο ιστορικό υπόβαθρο ανακάλυψης τους, την αρχή τους και τα όργανα που περιλαμβάνουν όπως HPLC, Gas Chromatography (GC-MS, GC-FID) και AAS(AES,ICP-MS). Τέλος, γίνεται μια διαφοροποίηση με βάση τα συστατικά των φαινολών, των πτητικών και της περιεκτικότητας σε χημικά στοιχεία, σε διάφορες χώρες όπως Βραζιλία, Κίνα, Ιταλία και Νότιος Αφρική.
Keywords: κρασί; ταξινόμηση; αυθεντικότητα; φαινολικά; πτητικά; wine; classification; authenticity; phenols; volatiles