Shore side electricity και cold ironing : η περίπτωση της Κύπρου - Δημητρίου, Μαρία (My University, 2023)
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας από τις εκπομπές ρύπων των λιμανιών οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον. Σημαντικό είναι να ληφθούν κάποια μέτρα για να βελτιωθεί αυτό. Η σημαντικότητα των μεθόδων Shore Side Electricity (SSE) και Cold Ironing (CI) για να γίνει αυτό είναι εμφανής. Η εφαρμογή τους γίνεται σε διάφορες χώρες του πλανήτη και θα γίνει μελέτη τι μπορεί να συμβεί στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία γίνεται με σκοπό να εξερευνηθούν οι ενεργειακές ανάγκες των πλοίων που ελλιμενίζονται στο Λιμανιού της Λεμεσού. Γνωρίζοντας τις ανάγκες του λιμανιού μελετάτε αν μπορούν να καλυφθούν με τις είδη υπάρχουσες προδιαγραφές. Δηλαδή, εφαρμόζοντας τις μεθόδους Shore Side Electricity (SSE) και Cold Ironing (CI) σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι διαθέσιμες. Με αυτό τον τρόπο θα προσφέρεται ενέργεια στα πλοία και δεν θα λειτουργούν τις βοηθητικές μηχανές τους.
Keywords: Shore Side Electricity; Cold Ironing; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Ενεργειακές Ανάγκες; Renewable Energy Sources; Energy needs