Φεστιβάλ και προσέλκυση τουρισμού : η περίπτωση της Λεμεσού - Ποταμίτης, Σάββας (Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Οι τουριστικές εκδηλώσεις και κατ’ επέκταση τα φεστιβάλ έχουν πλέον σημαντική συμβολή στις τοπικές οικονομίες διαφόρων προορισμών, και ειδικότερα στη βελτίωση της εικόνας του προορισμού, στην αύξηση του ποσοστού προσέλευσης τουριστών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διαπιστώσει κατά πόσον τα τοπικά φεστιβάλ της πόλης και επαρχίας της Λεμεσού αξιοποιούνται ως μέσο προσέλκυσης τουριστών εκτός της Κύπρου και με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται αυτό. Ειδικότερα στην έρευνα εξετάζεται κατά πόσον αν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ με το όποιο οργανώνεται και προωθείται ένα φεστιβάλ στην βάση των αναγκών των επισκεπτών. Για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη έρευνα ερευνήσαμε το τι περιλαμβάνει η σχετική βιβλιογραφία για τις τουριστικές εκδηλώσεις και συγκεκριμένα τα φεστιβάλ και το μάρκετινγκ των φεστιβάλ. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο για τους διοργανωτές των φεστιβάλ και ένα για τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, με το οποίο συλλέξαμε τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν για να καταλήξουμε στον αρχικό μας στόχο. Για την δημιουργία των ερωτηματολογίων λήφθηκαν υπόψη οι πληροφορίες από δευτερογενείς πηγές. Στη μεθοδολογία αναφέρουμε την επιλογή στρατηγικής, σκοπό έρευνας, τα ερευνητικά ερωτήματα, τον τρόπο επιλογής του δείγματος, την ανάπτυξη των ερευνητικών εργαλείων για τη συλλογή των δεδομένων και την μέθοδο ανάλυσης δεδομένων. Ακολούθως έγινε η ανάλυση των ευρημάτων στη βάση των δύο ερωτηματολογίων και καταγράφηκαν οι διάφορες πληροφορίες. Το επόμενο στάδιο ήταν η κριτική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν και εισηγήσεις βάσει της βιβλιογραφίας. Και τέλος ακολουθούν καταληκτικά σχόλια και προοπτική για μελλοντικές έρευνες.
Keywords: Tourism; Festival; Τουρισμός; Φεστιβάλ