Παρουσίαση εαυτού και δυνητικό σώμα στους εικονικούς κόσμους - Σοφοκλέους, Ηλιάνα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου,Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο “Παρουσίαση Εαυτού και Δυνητικό Σώμα στους Εικονικούς Κόσμους” εκπονήθηκε από την Ηλιάνα Σοφοκλέους, φοιτήτρια του Η’ εξαμήνου του τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη της Δρ. Αγγελικής Γαζή και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013. Οι εικονικοί κόσμοι, αποτελούν ένα προσομοιωμένο περιβάλλον σε υπολογιστή, στον οποίο οι χρήστες μπορούν να βρεθούν και να αλληλεπιδράσουν μέσω άβαταρ. Οι κόσμοι αυτοί έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας από πολλούς ερευνητές, με σκοπό να εξετάσουν το κατά πόσο οι κόσμοι αυτοί επηρεάζουν τους χρήστες στην πραγματική τους ζωή. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να απαντήσει στα ερωτήματα που αφορούν την αίσθηση του εαυτού εντός της εικονικής, σε αντιδιαστολή με την φυσική, πραγματικότητα, καθώς επίσης και την αίσθηση του εαυτού μέσω της χρήσης του δυνητικού, παράλληλα με του φυσικού, σώματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας προέρχονται από την ανάλυση περιεχομένου 15 συνολικά ημιδομημένων συνεντεύξεων. Ο τρόπος συλλογής δεδομένων έγινε μέσω του προγράμματος ειδοποίησης και αποστολής άμεσων μηνυμάτων (στο εξής ΙΜ) στον εικονικό κόσμο Second Life. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι ελληνικής καταγωγής και δεν υπήρξε κανένας άλλος περιορισμός σε θέματα φύλου και ηλικίας. Μετά την πραγματοποίηση της έρευνας, διαφάνηκε ότι οι Έλληνες χρήστες του εικονικού κόσμου Second Life, είτε χρησιμοποιούν τον πραγματικό τους εαυτό, είτε δημιουργούν ένα διαφορετικό, ο οποίος όμως περιέχει στοιχεία του πραγματικού. Παράλληλα, ο εαυτός των Ελλήνων χρηστών επηρεάζεται από την απουσία του φυσικού σώματος, καθώς η δυνατότητα διαφοροποίησης του πραγματικού σώματος και η ένταξη θετικών στοιχείων στο άβαταρ, αυξάνει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης των χρηστών. Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο αίσθημα μεταφέρεται και στην πραγματική ζωή.
Keywords: Possible Body; Virtual Worlds