Γνώσεις και στάσεις των Νοσηλευτών στην Πρόληψη Πνευμονίας που Σχετίζεται με τον Αναπνευστήρα: Συστηματική Ανασκόπηση - Ιωάννου, Μαριλένα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Η Πνευμονία που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα αφορά τη συχνότερη και με αυξημένη θνησιμότητα λοίμωξη στις ΜΕΘ. Τα υφιστάμενα μέτρα πρόληψης βασίζονται σε πρωτόκολλα ως προϊόντα παλαιότερων σχετικών μελετών. Ωστόσο, το πρόσφατο ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη διακρίβωση του βαθμού συμμόρφωσης των νοσηλευτών στην κλινική εφαρμογή των μέτρων αυτών. Σκοπός: Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση βιβλιογραφίας εστιάζεται στις γνώσεις και στις στάσεις των Νοσηλευτών στην πρόληψη πνευμονίας που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα (VAP-Ventilator Associated Pneumonia) . Υλικός και Μέθοδος: Η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας έγινε στις βάσεις δεδομένων: Scopus, Cinahl, Pubmed και EBSCO host:Nursing Academic Edition, με τη χρήση των λέξεων κλειδιά: «ventilator associated pneumonia» ,«nurses», «knowledge», «attidutes», «compliance», «prevention. Η ανασκόπηση αναζήτησε ερευνητικές μελέτες στην Αγγλική γλώσσα με χρονικό περιορισμό δημοσίευσης μεταξύ των ετών 2014-2019. Αποτελέσματα: Από την αρχική αναζήτηση προέκυψαν 351 άρθρα τα οποία μελετήθηκαν σε τρία στάδια: τίτλο, περίληψη και πλήρες κείμενο. Στη βάση των πιο πάνω κριτηρίων αποκλείστηκαν 340 άρθρα. Η ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 11 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, κατά την περίοδο 2016-2019 που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Όλες οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση ήταν ποσοτικές και κάποια από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα ερωτηματολόγια καθώς και πληροφορίες από τους παρατηρητές των μελετών με συγκεκριμένες λίστες ελέγχου. Μέσα απο την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως ο λόγος ο oποίος δεν τηρούνται και δεν εφαρμόζονται τα μέτρα πρόληψης της VAP δεν είναι αποκλειστικά μόνο το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των Νοσηλευτών αλλά και άλλα καθημερινά εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην κλινική τους πρακτική. Αυτό φαίνεται να επηρεάζει τόσο την συμμόρφωση του προσωπικού στην τήρηση των μέτρων αυτών, όσο και πολλές επιπτώσεις στους διασωληνωμένους ασθενείς λόγω της μη ολοκληρωμένης φροντίδας. Συμπεράσματα: Η έλλειψη γνώσεων των Νοσηλευτών στη μονάδα εντατικής θεραπείας αποτελεί ενδεχόμενο εμπόδιο στην τήρηση κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη της πνευμονίας που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα. Ακόμη, μελέτες έδειξαν πως δεν υπάρχει μόνο έλλειψη γνώσεων αλλά κι άλλα εμπόδια στην καθημερινή πρακτική όπου συμβάλλουν στην αποτροπή των Νοσηλευτών για την τήρηση των μέτρων αυτών.H κατάλληλη εκπαίδευση, η συστηματική αλλά και καθημερινή αξιολόγηση θα βοηθήσει στην συμμόρφωση του προσωπικού στην δέσμη των μέτρων αυτών.
Keywords: Πρόληψη πνευμονίας που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα; Νοσοκόμες; Γνώση; Στάση; Συμμόρφωση; Προφύλαξη; Ventilator associated pneumonia; Nurses; Knowledge; Attidutes; Compliance; Prevention