Ψηφιακή αφήγηση στην εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας: Βελτίωση προφορικού λόγου - Καλλινίκου, Αίμιλη (q, 2019)
Η ψηφιακή αφήγηση, συνδυάζει ένα μείγμα ψηφιακών μέσων, συμπεριλαμβανομένου του κειμένου, των εικόνων, του ήχου, και της μουσικής. Η ερευνητική κοινότητα, μέχρι τώρα, μελέτησε την ψηφιακή αφήγηση ως μέσο για την ενίσχυση των κινήτρων και της αυτονομίας των μανθανόντων, ως μέσο για εκμάθηση ξένων γλωσσών σε ακουστικές και προφορικές δεξιότητες και ως μέσο για περισσότερη εμπλοκή και αλληλεπίδραση μέσα στην τάξη. Από την βιβλιογραφία φαίνεται ότι οι έρευνες που έχουν γίνει ασχολούνται με παιδιά και νέους στα πλαίσια τυπικής εκπαίδευσης. Λίγες έρευνες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε ομάδες πληθυσμού όπως οι ενήλικες. Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο την αξιολόγηση της συμβολής ενός αλληλεπιδραστικού περιβάλλοντος μάθησης που παρέχει στήριξη για δημιουργία ψηφιακής αφήγησης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προφορικού λόγου σε ενήλικες, στα πλαίσια της εκμάθησης των ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας.. Συγκεκριμένα η εργασία απαντά στα ερωτήματα: α) Σε ποιο βαθμό ένα αλληλεπιδραστικό περιβάλλον που παρέχει στήριξη για δημιουργία ψηφιακής αφήγησης συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προφορικού λόγου σε ενήλικες μανθάνοντες; β) Η χρήση ψηφιακής αφήγησης μέσω ενός αλληλεπιδραστικού περιβάλλοντος συμβάλει στην ενίσχυση των κινήτρων των ενήλικων μανθανόντων όσον αφορά στον προφορικό τους λόγο; Αν ναι, σε ποιο βαθμό; Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 40 αλλόγλωσσοι ενήλικες μανθάνοντες που παρακολουθούσαν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Χρησιμοποιώντας ερευνητικό σχεδιασμό με πειραματική ομάδα και ομάδα ελέγχου με προμέτρηση και μεταμέτρηση, αποκαλύφθηκε στατιστικά σημαντική μείωση των λαθών του ηχογραφημένου προφορικού λόγου των μανθανόντων τόσο της πειραματικής ομάδας όσο και της ομάδας ελέγχου όταν συγκρίθηκε η προπειραματική και μεταπειραματική τους επίδοση. Ωστόσο, ένας έλεγχος t μη συσχετισμένων δειγμάτων για τη σύγκριση της μεταπειραματικής επίδοσης των δύο ομάδων όσον αφορά στον προφορικό λόγο έδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά υπέρ της πειραματικής ομάδας (t(38)=4.05,p<0.05) και βελτίωση στους άξονες (γραμματική, σύνταξη, λεξιλόγιο, προφορά) που μετρήθηκαν.Η χορήγηση ερωτηματολογίου κινήτρων κατέδειξε τη θετική στάση των μανθανόντων της πειραματικής ομάδας σε αντίθεση με την μείωση των κινήτρων των μανθανόντων της ομάδας ελέγχου.
Keywords: Ψηφιακή αφήγηση; Αλληλεπιδραστικό περιβάλλον μάθησης; Προφορικές δεξιότητες; Κίνητρα; Ενήλικες; Digital storytelling; Interactive learning environment; Oral skills; Motivation; Adults