Εξόρυξη γνώσης σε σχόλια του facebook: μελέτη περίπτωσης samsung - Χατζηευαγγέλου, Επιφάνειος (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Τα σχόλια του Facebook αποτελούν ένα νέο τρόπο για την ανάλυση συναισθήματος. Το API Facebook μας επιτρέπει στο να μαζέψουμε όση ποσότητα σχολίων επιθυμούμε για να τα χρησιμοποιήσουμε για σκοπούς ανάλυσης συμπεριλαμβανομένων και της συναισθηματικής. Η ανάλυση μπορεί να γίνεται για σκοπούς θεμάτων όπως Μάρκετινγκ, εκλογές και γενικά στάσεις ανθρώπων για κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Τα σχόλια στο Facebook έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και διαφορές από ένα συνηθισμένο κείμενο τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρωτόγνωρες ταξινομήσεις κειμένων. Μερικές από αυτές τις ιδιαιτερότητες είναι ταemoticonsτα οποία κάνουν πιο ευδιάκριτο το συναίσθημα του σχολιαστή. Επιπλέον τα σχόλια είναι ανεπίσημα και αδόμητα και δεν υπολογίζονται οι ορθογραφία, η γραμματική και η σύνταξη. Από όλα τα χαρακτηριστικά των σχολίων κανένα δεν κρίθηκε κατάλληλο και αποδοτικό για να δημιουργηθεί ένα μοντέλο ταξινόμησης. Στην παρούσα μελέτη θα γίνει ταξινόμηση σε σχόλια του Facebook που έχουν θέμα τις απόψεις των χρηστών για προϊόντα της Samsungκαι θα χρησιμοποιηθούν διάφορα χαρακτηριστικά για την ταξινόμηση τους από τους αλγόριθμους. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά που θα χρησιμοποιηθούν για την ταξινόμηση των σχολίων είναι το λεξικό συναισθημάτων, η διανυσματική αναπαράσταση λέξεων και τα n-grams. Για όλα τα χαρακτηριστικά που θα χρησιμοποιηθούν θα γίνει έλεγχος των επιδόσεων των ταξινομητών.
Keywords: Ταξινόμηση κειμένου; Σχολιασμός χαρακτηριστικών σχολίων; Ανάλυση συναισθήματος; Μηχανική μάθηση