Η σημαντικότητα των σημάτων ποιότητας ΠΟΠ και ΠΓΕ για τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου - Παναγιώτου, Μαρίνα (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που διαδραματίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, έφεραν αναπόφευκτα αλλαγές και στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων. Η ολοένα και μεγαλύτερη αναζήτηση ποιοτικότερων τροφίμων σε συνδυασμό με την ανάγκη προστασίας προϊόντων με τη μορφή πνευματικής ιδιοκτησίας, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία των σημάτων ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρος των οποίων αποτελούν η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.). Ο στόχος των σημάτων ποιότητας απέκτησε μετέπειτα πολυδιάστατο χαρακτήρα προσφέροντας ταυτόχρονα πλεονεκτήματα σε διάφορους τομείς. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη σημαντικότητας των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι σημάνσεις Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε στα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου: Κύπρο, Κρήτη, Σικελία, Σαρδηνία και Κορσική. Στη μελέτη αυτή, γίνεται ερμηνεία της επικρατούσας κατάστασης του τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των τροφίμων των πέντε νησιών. Επιπρόσθετα, μελετάται η κατάσταση των μέχρι τώρα κατοχυρώσεων τους και αναλύονται συγκεκριμένες περιπτώσεις προϊόντων των νησιών που φέρουν τη σήμανση Π.Ο.Π/ Π.Γ.Ε. Μέσω ερωτηματολογίου, μελετήθηκε η αντίληψη των Κυπρίων καταναλωτών ως προς τα σήματα ποιότητας. Τέλος, σημειώνονται αναλυτικά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι σημάνσεις Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.
Keywords: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.); Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.); Κύπρος; Κρήτη; Σικελία; Σαρδηνία; Κορσική; Protected Designation of Origin (P.D.O.); Protected Geographical Indication (P.G.I.); Cyprus; Crete; Sicily; Sardinia; Corsica