Διερεύνηση της ποιότητας ζωής σε εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη - Λουκά, Φίλιππος (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Τα νεαρά άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν διάφορα κοινωνικά, συναισθηματικά και φυσικά προβλήματα τα οποία ενώ ήδη υπάρχουν στην εφηβεία, ενισχύονται από την όλη διαδικασία της αντιμετώπισης του διαβήτη. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι είναι μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Η εμφάνιση της νόσου του διαβήτη στην εφηβική ηλικία, δεδομένου των αλλαγών που ήδη παρατηρούνται κατά την περίοδο αυτή οδηγεί σε διάφορες αλλαγές στον τρόπου ζωής του εφήβου. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας η διερεύνηση της ποιότητας ζωής εφήβων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι. Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε κριτική συστηματική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας έγινε από τις βάσεις δεδομένων PUPMED, MEDLINE, CINAHL και GOOGLE SCHOLAR. Για την ανεύρεση των ερευνητικών μελετών που να συνάδουν με τον σκοπό της παρούσας μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις κλειδιά σε συνδυασμό ή μόνες τους. Οι λέξεις – κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους συνδυασμούς ήταν «quality of life», «diabetes mellitus type I», «adolescents», «Health-related quality of life». Αποτελέσματα: Στην παρούσα κριτική βιβλιογραφική ανασκόπηση με σκοπό διερεύνηση της ποιότητας ζωής εφήβων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι συμπεριλήφθηκαν συνολικά 6 άρθρα που αφορούσαν σε κλινικές έρευνες. Σε όλες τις έρευνες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρούσα κριτική βιβλιογραφική ανασκόπηση το δείγμα αποτέλεσαν έφηβοι, παιδιά και αναφορές από γονείς των συμμετεχόντων. Η ηλικία προτίμησης των συμμετεχόντων ήταν τα 13-18 έτη, η φάση δηλαδή της εφηβείας. Όλοι οι έφηβοι είχαν διαγνωστεί με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι. Συζήτηση: Όλες οι έρευνες φαίνεται να συμφωνούν και να τεκμηριώνουν την αρχική υπόθεση, αφού παρατηρείται έκπτωση στην ποιότητα ζωής των εφήβων οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι.
Keywords: Έφηβοι; Σακχαρώδης διαβήτης; Γλυκόζη; Εφηβική ηλικία; Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι