Διερεύνηση της παρουσίας των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε λεχώνες κατά τον εγκλεισμό στην πανδημία (Coronavirus Disease 2019-COVID-19) - Βούρκου, Άννα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η παρουσία της πανδημίας του COVID-19 επηρέασε τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού. Ένας από τους ευάλωτους πληθυσμούς που τέθηκε σε κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων ήταν και οι λεχώνες γυναίκες. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης υπήρξε η διερεύνηση της παρουσίας των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε λεχώνες κατά τον εγκλεισμό στην πανδημία COVID-19. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (pubment, cinahl, και ο Παντογνώστης της βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου) με λέξεις κλειδιά “depression”, “postpartum ή postnatal”, “covid-19” και “lockdown” σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε εννέα (9) μελέτες, κατά την περίοδο 2020-2022, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως ο επιπολασμός των επιλόχειων καταθλιπτικών συμπτωμάτων αυξήθηκε στο 38,8%-47,5%, έναντι του παγκόσμιου επιπολασμού ΣΚ σε λεχώνες που προπανδημικά ήταν στο 17%-17,7%. Σημαντικοί παράγοντες που συσχετίστηκαν με τα επιλόχεια ΣΚ ήταν, η επιμόλυνση των λεχώνων με την νόσο COVID-19, ή ο φόβος επιμόλυνσης της μητέρας και του παιδιού, η ανεπάρκεια στο βαθμό παροχής κοινωνικής υποστήριξης, η αναστολή από την εργασία και το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό εισόδημα, καθώς και η έλλειψη επικοινωνίας και οι συγκρούσεις των λεχώνων με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Συμπεράσματα: Η πανδημία του COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν επηρέασαν σημαντικά την ψυχική υγεία των λεχώνων. Η αύξηση του επιπολασμού των ΣΚ στο 38,8%-47,5% και η παρουσία κοινών παραγόντων που συσχετίστηκαν με τα επιλόχεια καταθλιπτικά συμπτώματα, είναι η απόδειξη ότι απαιτείτε η άμεση και αναγκαία εφαρμογή παρεμβάσεων σε κοινωνικό επίπεδο. Σημαντικός προστατευτικός παράγοντας ζωτικής σημασίας αποτελεί η παροχή ψυχολογικής και συναισθηματικής υποστήριξης σε λεχώνες που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης. Σίγουρα, η διεξαγωγή περεταίρω συλλογικών και διαχρονικών μελετών σε διεθνές επίπεδο θα οδηγήσει σε ακριβέστερα και πιο σαφή αποτελέσματα μεταξύ του πληθυσμού των λεχώνων.
Keywords: Κατάθλιψη; Επιλόχεια κατάθλιψη; Κορονοϊός; Πανδημία; Εγκλεισμός; Depression; Post-partum depression; Covid-19; Pandemic; Lockdown