Καρκίνος του Μαστού: Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ψυχοσωματική υγεία των γυναικών που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή και ο ρόλος του νοσηλευτή - Μάρκου, Αφροδίτη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του μαστού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ) ορίζεται ως ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και η χειρουργική αντιμετώπισή του ονομάζεται μαστεκτομή (η αφαίρεση του ενός ή και των δύο μαστών, εν μέρει ή πλήρως ). Οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή βιώνουν μια αυξημένη ή αμετάβλητη ποιότητα ζωής, κυρίως λίγους μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι να εξετάσει τους παράγοντες που σχετίζονται με τη ψυχοσωματική υγεία των γυναικών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή καθώς, και το ρόλο του νοσηλευτή. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PubΜed, Medline, Iatrotec, EBSCO, Google Scholar) με λέξεις –κλειδιά psychosocial factors, sexual functions, mastectomy, quality of life, body image, breast cancer και neoplasm σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 15 μελέτες, κατά τη περίοδο 2003-2014 που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μετά τη αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι, η σεξουαλικότητα και η ποιότητα ζωής των γυναικών βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα μετά από την μαστεκτομή. Ο νοσηλευτής αναλαμβάνει το σημαντικό ρόλο της έγκαιρης αναγνώρισης των αναγκών της γυναίκας, όπως είναι οι ψυχολογικές, οι συζυγικές-σεξουαλικές, η αλλαγή στην εικόνα του σώματος /αυτοεικόνα, η κοινωνική προσαρμογή, η πληροφόρηση και ο φόβος της υποτροπής που ακολουθούν τη θεραπεία του. Συμπεράσματα: Οι γυναίκες πριν αλλά και μετά τη μαστεκτομή χρειάζονται περισσότερη ψυχολογική υποστήριξη από κάθε άλλο. Προτού αποφασίσουν να κάνουν την χειρουργική επέμβαση μαστεκτομής θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσες πληροφορίες μπορούν, σχετικά με την φύση της εγχείρησης αλλά και για την μετεγχειρητική τους κατάσταση. Η οµάδα υγείας από την άλλη οφείλει να ενημερώνει, να διδάσκει και να καθοδηγεί τις γυναίκες που έκαναν μαστεκτομή µε αλλαγμένη σωµατική εικόνα, ποιότητα ζωής και σεξουαλικότητα.
Keywords: Μαστεκτομή; Νεόπλασμα; Σεξουαλικότητα; Ποιότητα ζωής; Εικόνα σώματος; Σεξουαλική λειτουργία; Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες; Καρκίνος του μαστού