Ανάπτυξη μικρορροικού συστήματος και ανάλυση της ροής αίματος σε μικροαγωγούς - Nikolaides, Andonis (My University, 2022)
Ο ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων (ESR) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για βοήθεια στην παρακολούθηση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων και στην πρόβλεψη της ανταπόκρισης στην θεραπεία. Οι παραδοσιακές μέθοδοι εξέτασης ESR απαιτούν όγκο αίματος μεγαλύτερο από 1ml που σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται μη αποτελεσματικό. Στην παρούσα μελέτη υπάρχει μια διαγνωστική βιοϊατρική συσκευή Point-of-Care που επιτρέπει σε τριχοειδή μικρορευστά και αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας να μετρούν το ESR. Μέθοδοι: Οι πτώσεις όγκου αίματος με το δάχτυλο (<25ul) σε φυσιολογικούς αιματοκρίτες (30-50%) εισήχθησαν σε εξαιρετικά υδρόφιλα μικροκανάλια με υψηλή αναλογία εικόνας (διαστάσεις καναλιού – ύψος 100um) με συγκλίνουσα γεωμετρία για ενίσχυση της ταχύτητας εισόδου. Το στρώμα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) καταγράφηκε με λήψη εικόνων για 30 λεπτά και ρυθμό δειγματοληψίας 0,2 Hz. Το ESR υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας που μετρούν το πλάτος του στρώματος RBC στο χρόνο. Το ESR των δειγμάτων μετρήθηκε επίσης και συγκρίθηκε με το εμπορικό όργανο μέτρησης ESR (Jokoh). Κύρια αποτελέσματα: Συμπεράσματα: Η συσκευή Point-of-Care παράγει αποτελέσματα ESR υψηλής ανάλυσης που συσχετίζονται καλά με τα εμπορικά όργανα και τις συμβατικές τεχνικές μέτρησης παρέχοντας ένα γρήγορο και φθηνό εργαλείο με δυνατότητα αυτοχορήγησης από ασθενείς για οικιακή χρήση.
Keywords: ESR; Ερυθροκύτταρα; Αιματοκρίτες; Σημείο Φροντίδας; Ερυθρά αιμοσφαίρια