Βουλευτικές εκλογές 2021 και ο ελληνοκυπριακός τύπος: η περίπτωση των εφημερίδων Αλήθεια και Χαραυγή - Νεοκλέους, Ανδρέας (My University, 2022)
Σκοπός της έρευνας ήταν η εξέταση της θεματολογίας και της πλαισίωσης των εφημερίδων Αλήθεια και Χαραυγή ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021, δηλαδή από την 1η μέχρι την 30η Μαΐου του 2021. Το δείγμα ήταν όλα τα άρθρα μέχρι την αθλητική εφημερίδα. Τα δύο ερευνητικά ερωτήματα ήταν α) Ποια ήταν τα πιο κύρια θέματα των δύο κομματικών εφημερίδων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας; και β) Πώς πλαισιώνουν τη προεκλογική εκστρατεία οι δύο κομματικές εφημερίδες; Για την έρευνα χωρίστηκαν τα άρθρα σε πέντε κατηγορίες, Κυπριακό, Υγεία, Οικονομία, Προεκλογικά και άλλες Ειδήσεις. Εξετάστηκε αν η κάθε εφημερίδα αναφερόταν Αρνητικά, Θετικά ή Ουδέτερα για το κάθε άρθρο. Η ίδια διαδικασία έγινε και για τα πρωτοσέλιδα των δύο εφημερίδων. Επιπλέον, έγινε αναφορά στον τρόπο πλαισίωσης συγκεκριμένων πρωτοσέλιδων με εκτενή ανάλυση όλου του πρωτοσέλιδου. Για την παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκαν οι θεωρίες της θεματολογίας και της πλαισίωσης. Τα κύρια συμπεράσματα που βγήκαν από την έρευνα είναι ότι η Αλήθεια σαν εφημερίδα που εκπροσωπεί την κυβέρνηση αναφερόταν θετικά ή ουδέτερα για τα πιο σημαντικότερα ζητήματα όπως είναι η Υγεία, το Κυπριακό και η Οικονομία, ενώ η Χαραυγή σαν εφημερίδα που εκπροσωπεί το πιο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης εκφραζόταν αρνητικά για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρόμοιες έρευνες που θα γίνουν στο μέλλον.
Keywords: Πλαισίωση εφημερίδων; Αλήθεια; Χαραυγή; Πλαισίωση προεκλογικής εκστρατείας; Τopics; Context; Alithia; Haravgi; Frame the election campaign