Σύγκριση διαφορετικών τρόπων προβολής και διάδρασης σε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας - Νικολάου, Χριστίνα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Η εικονική πραγματικότητα αποτελεί μια εξέλιξη του σύγχρονου τεχνολογικού κόσμου και σ’ αυτή εμπλέκονται όλο και περισσότεροι επιστημονικοί κλάδοι και όχι μόνο αφού και οι καλλιτέχνες έδωσαν από νωρίς το παρών τους συμβάλλοντας με το δικό τους τρόπο και μεθόδους στη εξέλιξη του εικονικού κόσμου. Η μελέτη αυτή επιχειρεί να συγκρίνει δυο διαφορετικούς τρόπους προβολής ενός διαδραστικού εικονικού κόσμου που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό. Η σύγκριση ανάμεσα στη στερεοσκοπική προβολή σε μεγάλη οθόνη και τη τρισδιάστατη προβολή σε οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή επικεντρώθηκε στα συναισθήματα που προκαλούνται και το βαθμό αλληλεπίδρασης και ικανοποίησης του χρήστη στη κάθε προβολή. Επιπρόσθετα η μελέτη αυτή εξετάζει ένα εναλλακτικό τρόπο διάδρασης σε εικονικό περιβάλλον με τραμπολίνο, ο οποίος επίσης αξιολογείται από τους χρήστες που πήραν μέρος στην έρευνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το δείγμα χρηστών φαίνεται να προτιμά την στερεοσκοπική προβολή ενώ μεγάλη εντύπωση προκάλεσε και ο εναλλακτικός τρόπος διάδρασης με το τραμπολίνο.
Keywords: Εικονική πραγματικότητα; Virtual reality