Η αποτελεσματικότητα των παρεμβατικών προγραμμάτων στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας - Κωνσταντινίδου, Ελίζα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η παιδική παχυσαρκία συνοδεύεται από μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λίπους, στην οποία συμμετέχουν γενετικοί, μεταβολικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Για την πλειοψηφία των παιδιών η υπερβολική αύξηση του βάρους και η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων και της ανεπαρκούς φυσικής άσκησης. Συστηματικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι περισσότερες παρεμβάσεις για πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας πραγματώνονται στον σχολικό χώρο, χωρίς όμως να είναι, τις περισσότερες φορές, αποτελεσματικές, με χαμηλό προγραμματισμό και δύσκολη πρόσβαση στα περισσότερα παιδιά. οι παρεμβάσεις και τα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας, που απευθύνονται σε παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στα επίπεδα φυσικής τους κατάστασης και να μην συμβάλλουν στην αποθάρρυνση τους από τη συμμετοχή σε μελλοντική φυσική δραστηριότητα και άσκηση.
Keywords: Παιδική παχυσαρκία; Παιδική παχυσαρκία--Πρόληψη; Obesity in children; Obesity in children--Prevention