Διαδραστική απεικόνιση και εκτίμηση του αιολικού δυναμικού στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου - Akylas, Evangelos; Hadjipetrou, Stylianos; Gravanis, Elias; Nikolaidis, Andreas; Kyriakidis, Phaedon (My University, 2023)
Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος Interreg ΘΑΛ-ΧΩΡ 2, με τη συνδυασμένη χρήση μετεωρολογικών μετρήσεων σε όλο το νησί, προγνώσεων του ανέμου από μετεωρολογικά μοντέλα υψηλής ανάλυσης, και στοιχείων από δύο ευρωπαϊκές βάσεις μετεωρολογικών δεδομένων, δημιουργήθηκε βάση δεδομένων για την αποτύπωση μιας όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστης εικόνας της χωρικής και χρονικής κατανομής του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού, σε ετήσια και σε εποχική βάση. Η αποτυπωμένη πληροφορία αναλύθηκε, συνδυάστηκε και έγινε επέκτασή της σε υψηλότερη ανάλυση 1x1 km, σε ωριαία βάση, για ορίζοντα δεκαετίας. Τα αποτελέσματα κωδικοποιήθηκαν σε εύχρηστη πλατφόρμα Excel, η οποία μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο χρήστη για να εκτιμήσει το αιολικό δυναμικό σε οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου, καθώς και της παράκτιας περιοχής της, με αυτόματη παρεμβολή μεταξύ των εκτιμήσεων. Η πλατφόρμα επιτρέπει την εξαγωγή ολικής εικόνας για τον άνεμο στην περιοχή της Κύπρου και, εκτός από τη χωρική εστίαση, δίνει τη δυνατότητα χρονικής επιλογής οποιασδήποτε περιόδου συγκεκριμένων διαστημάτων ωρών, μηνών και ετών, για την περίοδο 2008-2019. Επίσης, αποδίδονται στατιστικές πληροφορίες για τη μέση, μέγιστη, ελάχιστη τιμή, τη διακύμανση της ταχύτητας, καθώς και για τους συντελεστές της κατανομής Weibull. Παράλληλα, παρατίθενται αυτόματα και πληροφορίες για την ημερήσια, μηνιαία και ετήσια κατανομή της ταχύτητας, όπως και οι κατανομές Weibull. Σε μελλοντικό χρόνο, οι παραπάνω δυνατότητες θα προσφέρονται και διαδικτυακά.