Πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος κτηρίων - Σιακού, Μαρία (My University, 2025)
Ο πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την ταχεία και οικονομική εκτίμηση της σεισμικής τρωτότητας των κτηρίων. Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται η εφαρμογή του πρωτοβάθμιου ελέγχου στην Κύπρο, με έμφαση στη μεθοδολογία, τα κριτήρια αξιολόγησης και τα πορίσματα των υφιστάμενων ερευνών. Παρουσιάζεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και αναλύεται η κατάσταση του κτηριακού αποθέματος, καθώς και οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σεισμική συμπεριφορά των κατασκευών. Επιπρόσθετα, η εργασία συγκρίνει τον πρωτοβάθμιο με τον δευτεροβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο, αναδεικνύοντας τις διαφορές τους ως προς το βάθος αξιολόγησης, την ακρίβεια και τις τεχνικές απαιτήσεις. Στο πλαίσιο της διεθνούς σύγκρισης, παρουσιάζονται πρακτικές και πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες με έντονη σεισμικότητα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι χώρες αυτές έχουν θεσμοθετήσει συστηματικούς μηχανισμούς ελέγχου, υποχρεωτικές επιθεωρήσεις σε δημόσια και κρίσιμης σημασίας κτήρια, και προγράμματα ενίσχυσης με βάση την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου. Τέλος, προτείνονται στοχευμένες βελτιώσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του πρωτοβάθμιου αντισεισμικού ελέγχου στην Κύπρο, με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, τη μείωση της σεισμικής τρωτότητας και την αύξηση της ανθεκτικότητας του δομημένου περιβάλλοντος.
Keywords: πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος; Κύπρος; σεισμική τρωτότητα; δευτεροβάθμιος έλεγχος; δομημένο περιβάλλον; primary seismic assessment; Cyprus; seismic vulnerability; building inspection; international practices; earthquake risk