Μελέτη για την χρήση του ορού γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Κύπρου ως υπόστρωμα για την παραγωγή βιο-αιθανόλης - Κωσταρή, Σαλώμη (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Ο ορός του γάλακτος, ως το κύριο γαλακτοκομικό υποπροϊόν από την παραγωγή τυριών αναγνωρίζεται μέρα με την μέρα πολύτιμο για την παραγωγή πολλών χρήσιμων προϊόντων. Το πιο άφθονο συστατικό του τυρογάλακτος είναι η λακτόζη και είναι υπεύθυνη για το υψηλό BOD (biological oxygen demand) και COD (chemical oxygen demand) του τυρογάλακτος. Για να επιτευχθεί η σημαντική μείωση αυτού του περιβαλλοντικού προβλήματος από τον ορό που απομένει κατά την παραγωγική διαδικασία του χαλλουμιού, το τυρόγαλα μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα για την παραγωγή βιο-αιθανόλης, μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Βιο-αιθανόλη από το τυρόγαλα παράγεται από τη ζύμωση της λακτόζης που περιέχεται στο τυρόγαλα χρησημοποιώντας ζύμες-μικροοργανισμούς. Εκείνοι που προκαλούν ζύμωση της λακτόζης περιλαμβάνουν τους: Kluyveromyces lactis, K. marxianus, Candida pseudotropicalis, και Saccharomyces cerevisiae. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η προσομοίωση της διεργασίας παραγωγής χαλλουμιού και βιο-αιθανόλης από τον ορό γάλακτος μέσω του λογισμικού προγράμματος SuperPro Designer. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συλλέχθηκαν μετρήσεις από την παραδοσιακή γαλακτοβιομηχανία αιγοπρόβειου χαλλουμιού Γ. & Ι. ΚΕΣΕΣ.
Keywords: Ορός γάλακτος; Βιο-αιθανόλη