Τέχνη και πολιτική την περίοδο του Ευρωπαϊκού Μεσοπόλεμου στον γερμανόφωνο χώρο : εξπρεσιονισμός, Bauhaus, νέα αντικειμενικότητα, κριτικός ρεαλισμός - Σαρτζέτη, Αντιγόνη (My University, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τις μορφές εικαστικής αντίδρασης και πολιτισμικής κινητοποίησης στη Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919–1933), σε μια εποχή βαθιάς κοινωνικής ρευστότητας, πολιτικής κρίσης και ιδεολογικών συγκρούσεων. Οι τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ήταν γεμάτες δημιουργικό οίστρο, καθώς ο ρόλος των καλλιτεχνών και οι ίδιες οι τέχνες άλλαξαν ριζικά. Για αυτό τον λόγο, στην εργασία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι εικαστικοί καλλιτέχνες της περιόδου μετουσίωσαν την τραυματική εμπειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις ανησυχίες του Μεσοπολέμου σε οπτικό λόγο με έντονα πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Εξετάζονται σημαντικά καλλιτεχνικά ρεύματα και ομάδες όπως ο Εξπρεσιονισμός, η Νέα Αντικειμενικότητα (Neue Sachlichkeit), το Bauhaus, καθώς και ενώσεις όπως η Novembergruppe, η Arbeitsrat für Kunst. Μέσα από την κριτική ανάλυση των έργων δημιουργών όπως οι George Grosz, Käthe Kollwitz, Paul Klee, και Wassily Kandinsky, Otto Dix αναδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο η τέχνη λειτούργησε όχι μόνο ως αντανάκλαση της κρίσης αλλά και ως εργαλείο ερμηνείας και παρέμβασης στην πραγματικότητα. Η εργασία υποστηρίζει ότι το εικαστικό τοπίο της Βαϊμάρης συνιστά ένα κομβικό πεδίο μελέτης για την κατανόηση της σχέσης τέχνης και ιστορικού τραύματος, καθώς και την ικανότητα της εικόνας να διαμορφώνει πολιτισμικές ταυτότητες σε περιόδους ριζικών μετασχηματισμών.
Keywords: Εξπρεσιονισμός; Νέα Αντικειμενικότητα; Δημοκρατία της Βαϊμάρης; Bauhaus; Expressionism; New Objectivity; Weimar Republic; Bauhaus