Συγκρούσεις στους οργανισμούς : Αιτίες και συνέπειες - Αλεξάνδρου, Λουκία (My University, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στις συγκρούσεις εντός των οργανισμών, διερευνώντας τις αιτίες, τις μορφές και τις συνέπειές τους, καθώς και τις στρατηγικές διαχείρισης και επίλυσής τους. Η επιλογή του θέματος προέκυψε από το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον για τη δυναμική των ανθρώπινων σχέσεων στο εργασιακό περιβάλλον και την ανάγκη ενίσχυσης της ψυχολογικής ευημερίας και συνεργασίας των εργαζομένων. Οι περιορισμοί της μελέτης εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη πρωτογενούς εμπειρικής έρευνας και στη συγκέντρωση της ανάλυσης σε ψυχοκοινωνικές παραμέτρους, αφήνοντας εκτός πιο τεχνικές ή νομικές προσεγγίσεις. Η εργασία αξιοποιεί συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, με χρήση 82 επιστημονικών άρθρων. Καταγράφονται οι κυριότερες θεωρητικές προσεγγίσεις και κατηγοριοποιούνται οι συγκρούσεις σε διαπροσωπικές, ομαδικές και οργανωσιακές, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεσή τους με την οργανωσιακή κουλτούρα, την επαγγελματική ικανοποίηση και την απόδοση. Η εργασία αναδεικνύει τη διττή φύση της σύγκρουσης: ως παράγοντας ρίσκου όταν παραμένει ανεξέλεγκτη, αλλά και ως ευκαιρία εξέλιξης όταν διαχειρίζεται κατάλληλα. Η διεξαγωγή της έρευνας συνοδεύτηκε από δυσκολίες όπως η επιλογή έγκυρων και συναφών πηγών μέσα από ένα μεγάλο όγκο βιβλιογραφίας, καθώς και ο εννοιολογικός συγκερασμός διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων. Παρά τις προκλήσεις, η εργασία αναδεικνύει ότι οι συγκρούσεις, όταν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό καινοτομίας και ευημερίας στο εργασιακό περιβάλλον.
Keywords: Ανθρώπινες σχέσεις; Εργασιακό περιβάλλον