Οι μη αδενώδεις τρίχες συνεισφέρουν στη χημική άμυνα των φύλλων έναντι ψυτοπαθογόνων βακτηρίων - Σταυριανάκου, Σωτηρία; Καραμπουρνιώτης, Γεώργιος; Miltiadou, Despoina (My University, 1998)
Μεθανολικά εκχυλίσματα των μη αδενωδών τριχών της αποαξονικής επιφάνειας των φύλλων της ελιάς (Olea europaea) και της αριάς (Quercus ilex) παρεμποδίζουν την in vitro ανάπτυξη αποικιών ορισμένων φυτοπαθογόνων βακτηρίων. Κάτω από τις ίδιες πειραματικές συνθήκες παρατηρείται επίσης παρεμποδιστική δράση των εκχυλισμάτων επιεφυμενιδικών συστατικών των φύλλων των φυτών Ditrichia viscosa και Cistus sp. Και στις δύο περιπτώσεις έγινε προσπάθεια οι συγκεντρώσεις των εκχυλισμάτων που εφαρμόστηκαν να προσεγγίζουν την in vivo κατάσταση. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το στρώμα των μη αδενωδών τριχών ορισμένων φύλλων, λόγω της ύπαρξης φαινολικών ουσιών, προσφέρει όχι μόνο μηχανική αλλά και χημική προστασία έναντι πιθανών προσβολών.
Non-glandular hairs contribute to the chemical defence of leaves against phytopathogenic bacteria
Keywords: Φύλλια ελιάς; Φυτοπαθογόνα βακτήρια