Παραγωγή υδρογόνου με χρήση σιδήρου μηδενικού σθένους και διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα και σύζευξη με αναερόβια λάσπη - Συμεωνίδου, Κωνσταντίνα (My University, 2023)
Η σημερινή πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από μια δυσμενή περιβαλλοντική κατάσταση καθώς η ακατάπαυστη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εκπλήρωση των ενεργειακών αναγκών του πληθυσμού, προκαλεί σοβαρή επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο λόγος είναι η έκλυση αέριων ρύπων και συγκεκριμένα θερμοκηπιακών αερίων στην ατμόσφαιρα. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ρύπανση του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Εύλογα λοιπόν, τα τελευταία χρόνια οι ερευνητικές ομάδες ανά το παγκόσμιο, έστρεψαν την προσοχή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας με σκοπό να γίνει άμεση αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων. Η επικρατέστερη και ελκυστικότερη επιλογή είναι η χρήση του υδρογόνου ως εναλλακτικό καύσιμο σε ποικίλους τομείς, για το λόγο ότι είναι μια περιβαλλοντικά φιλική μορφή ενέργειας που παράγει νερό και μεγάλα ποσά ενέργειας όταν υπόκειται σε καύση. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιούνται τρία πειράματα. Στο πρώτο μέρος μελετάται η παραγωγή υδρογόνου από σίδηρο μηδενικού σθένους και διάλυμα διττανθρακικού νατρίου (NaHCO3). Στο δεύτερο μέρος γίνεται μελέτη της μετατροπής του CO2 σε CH4 με χρήση σιδήρου και αναερόβιας λάσπης με χρήση του υδρογόνου. Οι μεθανογόνοι μικροοργανισμοί που περιέχονται στην αναερόβια λάσπη καταναλώνουν υδρογόνο που παράγεται από τον σίδηρο για να πραγματοποιήσουν την παραπάνω μετατροπή.
Keywords: υδρογόνο; σίδηρος; αναερόβια λάσπη; βιομεθάνιο; αναερόβια χώνευση; hydrogen; iron; granular sludge; biomethane; anaerobic digestion