The Use of Remote Sensing for Maritime Surveillance for Security and Safety in Cyprus - Kalogirou, Eleftheria (My University, 2022)
Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη και η διασφάλιση της ασφαλούς συνέχισης των επιχειρήσεων στη θάλασσα απαιτεί αποφασιστική προσπάθεια. Η εφαρμογή της ασφάλειας στη θάλασσα απαιτεί γνώση και επαγρύπνηση και είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της επιβολής της ασφάλειας χωρίς να επιβραδύνει την έγκαιρη ροή του διεθνούς εμπορίου. Η τηλεπισκόπηση επιτρέπει τη θαλάσσια επιτήρηση μέσω διαστημικής ανίχνευσης και αναγνώρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Η εμφάνιση νέων δορυφορικών αποστολών, όπως το Sentinel-1, επέτρεψε την απόκτηση συστηματικών συνόλων δεδομένων για την παρακολούθηση σκαφών. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Copernicus, είναι πλέον εφικτή η πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη και σχεδόν σε πραγματικό χρόνο λειτουργία και η παράδοση πληροφοριών σκάφους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Copernicus Open Access Hub . Ακόμη, και με τα διεθνές σύστημα παρακολούθησης και αναγνώρισης η παρατήρηση των σκαφών γίνεται πολύ πιο εφικτή καθώς συλλέγονται δεδομένα σε ταχύτερο χρόνο. Στην παρούσα μελέτη ως περιοχή μελέτης επιλέχτηκε η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου όπου παρατηρήθηκαν πολλές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, συγκεκριμένα στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Για τον εντοπισμό των πλοίων χρησιμοποιείτε το λογισμικό SNAP και το λογισμικό ArcGIS pro με την διαδικασία Detect Objects Using Deep Learning καθώς στο τέλος συγκρίνονται τα αποτελέσματα μεταξύ τους.
Keywords: Ασφάλεια στη θάλασσα; Τηλεπισκόπηση; Πλοία; Κύπρος; Κάβο Γκρέκο; Παρακολούθηση; Παρατήρηση σκαφών; Maritime safety; Remote sensing; Sentinel_1; Ships; Cyprus; SNAP; ArcGIS pro; Cape Greco; Copernicus; Monitoring; Vessel observation; Detect Objects Using Deep Learning