Η ποιότητα ύπνου και οι ώρες εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα επηγόντων περιστατικών σχετίζονται με την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων - Ιωακείμ, Παναγιώτης (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η διαταραχή της ποιότητας ύπνου είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε συχνά σε εργαζομένους που εργάζονται σε τμήματα επειγόντων περιστατικών. Σκοπός: Σκοπός αυτής της συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να διερευνηθεί κατά πόσο η ποιότητα ύπνου των εργαζομένων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών αλλά και οι ώρες εργασίας σχετίζονται με την ασφάλεια. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε ήταν η αναζήτηση της σχετικής Ελληνικής και Διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων PubMed και GINAHI με λέξεις κλειδιά. Τα κριτήρια εισδοχής που συμπεριλήφθηκαν ήταν τα άτομα να εργάζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών υγειονομικής περίθαλψης και να εργάζονται σε βάρδιες. Οι κύριες μεταβλητές ήταν η ποιότητα ύπνου και οι ώρες εργασίας. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 μελέτες των ετών 2010 – 2018 που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως οι ώρες εργασίας επιφέρουν αρνητικά και στην ποιότητα ύπνου των εργαζομένων αλλά επιφέρουν και κόπωση. Συμπεράσματα: Το συμπέρασμα είναι ότι μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας όντος οι ώρες εργασίας επηρεάζουν αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου των εργαζομένων με αποτέλεσμα η ανεπάρκεια ύπνου να οδηγεί σε άλλα ανεπιθύμητα συμβάντα. Πρέπει να διερευνηθεί το θέμα έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις για να αποφθεχθούν τυχών τραυματισμοί των εργαζομένων αλλά και να μην έρθει σε κίνδυνο η ζωή του ασθενή.
Keywords: Ποιότητα φροντίδας; Ασφάλεια ασθενών; Εργασία με βάρδιες; Ποιότητα ύπνου; Τραυματισμούς; Σφάλματα; Ανεπιθύμητα συμβάντα; Κόπωση; Quality of care; Patient security; Shift-work; Quality of sleep; Injuries; Mistakes; Unwanted occurrences and tiredness