Εμπειρίες των μητέρων στην Κύπρο από την επαφή «Δέρμα με Δέρμα» μετά τον τοκετό και την εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού - Δημητρίου, Αθηνά (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η επαφή δέρμα με δέρμα «skin to skin» και έναρξη μητρικού θηλασμού (ΜΘ) κατά τις αρχικές ώρες γέννησης είναι συστατικά μιας καλής εμπειρίας τοκετού. Η επαφή «δέρμα με δέρμα» μεταξύ του νεογνού και της μητέρας αμέσως μετά τον τοκετό συνοδεύεται με πολλά πλεονεκτήματα για το νεογνό και τη μητέρα. Η διερεύνηση των εμπειριών των μητέρων από την επαφή δέρμα με δέρμα, μετά τον τοκετό και την εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο είναι πολύ χρήσιμη διότι θα βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών μητέρων που θηλάζουν. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση των εμπειριών των μητέρων από την επαφή δέρμα με δέρμα, μετά τον τοκετό και της εγκατάστασης του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο. Υλικό και Μέθοδος: Η μελέτη είναι ποιοτική και βασίστηκε στην φαινομενολογική προσέγγιση κατά Husserl. Η δειγματοληψία ήταν σκόπιμη, και συμμετείχαν 12 μητέρες. Η συλλογή δεδομένων έγινε με ημιδομημένες συνεντεύξεις. Η ανάλυση δεδομένων έχει γίνει σύμφωνα με τη μέθοδο Colaizzi. Αποτελέσματα: Οι εμπειρίες των μητέρων κατηγοριοποιήθηκαν σε 4 θέματα: 1.Παράγοντες που βοήθησαν τη διαδικασία επαφής δέρμα με δέρμα, 2. Η στάση των επαγγελματιών υγείας στην εφαρμογή της επαφής δέρμα με δέρμα, 3. Συναισθήματα μητέρας, 4. Η εμπειρία της μητέρας από την φροντίδα για την εγκατάσταση του Μητρικού Θηλασμού. Χρειάζεται στοχευμένη οργάνωση μαθημάτων προετοιμασίας για γονεϊκότητα και καλύτερη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την προώθηση της άμεσης εφαρμογής του νεογνού δέρμα με δέρμα με τη μητέρα του. Συμπεράσματα: Η προαγωγή της επαφής δέρμα με δέρμα θα βελτιώσει την υγεία του νεογνού και της μητέρας και θα συμβάλει στη χάραξη νέας πολιτικής περιγεννητικής φροντίδας.
Keywords: Επαφή δέρμα με δέρμα; Μητρικός θηλασμός; Εμπειρίες; Νεογνό; Μητέρες; Τοκετός; Skin-to-skin contact; Breastfeeding; Experiences; Newborn; Mothers; Childbirth