Δορυφορικός προσδιορισμός θέσης δικτύου στην περιοχή Λεμεσού - Θεοφάνους, Θεοφάνης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η συνεχής εξέλιξη των παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων GNSS, οδήγησε την επιστήμη της Γεωδαισίας στην ανάπτυξη νέων μεθόδων επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων από παρατηρήσεις. Η αξιοποίηση των τεχνητών δορυφόρων, για τον σχετικό και τον απόλυτο προσδιορισμό θέσης στην γήινη επιφάνεια, έχει ανοίξει καινούριους δρόμους, όσον αφορά τη χρήση τους στις γεωδαιτικές εφαρμογές, με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η υψηλή ακρίβεια στον τρισδιάστατο προσδιορισμό θέσης με ελαχιστοποίηση του κόστους και του χρόνου παραμονής στην ύπαιθρο. Την τελευταία δεκαετία έχουν δημιουργηθεί και εξελιχθεί παγκοσμίως οι Μόνιμοι Σταθμοί Αναφοράς, με σκοπό την υποστήριξη γεωδαιτικών εφαρμογών υψηλής ακρίβειας. Η λειτουργία των Σταθμών Αναφοράς βασίζεται στην απαίτηση των χρηστών του δικτύου GPS να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα- δεδομένα GPS σε 24ωρη βάση και σε πραγματικό χρόνο. Στην Κύπρο, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Κτηματολογίου, δημιουργήθηκε και λειτουργεί το CYPOS (Cyprus Positioning System). Το CYPOS αποτελείται από ένα δίκτυο 7 μόνιμων σταθμών GNSS (Global Navigational Satellite System), εγκατεστημένο στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, το οποίο είναι σε συνεχή λειτουργία. Οι σταθμοί αυτοί πραγματοποιούν συνεχείς παρατηρήσεις στο σύστημα GPS, η επεξεργασία των οποίων εξυπηρετεί εφαρμογές προσδιορισμού θέσης υψηλής ακρίβειας ακόμα και σε πραγματικό χρόνο. Στην παρούσα εργασία, πραγματοποιήθηκε επεξεργασία και ανάλυση σύγχρονων μετρήσεων πεδίου GPS με τεχνική σχετικού στατικού προσδιορισμού θέσης στην περιοχή Λεμεσού. Ακολούθησε μετασχηματισμός συντεταγμένων και σύγκριση αποτελεσμάτων με παλαιές μετρήσεις.
Keywords: GNSS; GPS; CYPOS; Σχετικού στατικού προσδιορισμού θέσης