«100% Α.Π.Ε.» : Τεχνικές και Οικονομικές προκλήσεις για την πλήρη υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή στη Κύπρο - Καραϊσκάκης, Παναγιώτης (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος , Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Ο στόχος «100% Α.Π.Ε.» έχει αρχίσει να αναφέρεται ως μακροπρόθεσμος στόχος πολιτικής σε διάφορες χώρες του κόσμου. Εκτός όμως από το φυσικά διαθέσιμο και το τεχνολογικά αξιοποιήσιμο δυναμικό Α.Π.Ε., υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη διείσδυση Α.Π.Ε. στο ενεργειακό σύστημα : οικονομικοί, συμπεριφοριστικοί και τεχνικοί (κυρίως αναφορικά με τις απαιτούμενες υποδομές για α) την ηλεκτρική διασύνδεση των Α.Π.Ε. και β) την υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων με ανανεώσιμα καύσιμα). Στην παρούσα εργασία εξετάζονται οι περιορισμοί αυτοί, μετά από συλλογή συγκεκριμένων τεχνικών και οικονομικών δεδομένων της Κύπρου, και διερευνάται η δυνατότητα επίτευξης του στόχου «100% Α.Π.Ε.» μέχρι το 2050. Το πρώτο κεφάλαιο λειτουργεί ως προκαταρκτικό στάδιο ένταξης του αναγνώστη στην εργασία καθώς παρουσιάζονται εισαγωγικές πληροφορίες για την έρευνά μου. Γίνεται περιγραφή των πηγών ενέργειας είτε αυτές είναι συμβατικής μορφής είτε ανανεώσιμες. Προβαίνω σε ανάλυση της λειτουργίας κάθε μορφής ενέργειας και εξετάζω παράλληλα τη βιωσιμότητά τους για τη χώρα μας. Επίσης, παρουσιάζεται η δυνατότητα παραγωγής τους στο παρόν αλλά και με τη πάροδο του χρόνου. Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνονται χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το ενεργειακό δυναμικό της Κύπρου, συζητώ την υφιστάμενη κατάσταση, μέσα από μια ιστορική αναδρομή και φθάνοντας στα σημερινά δεδομένα. Παρουσιάζεται επίσης και το σημερινό δυναμικό Α.Π.Ε. στη Κύπρο με τις προγραμματισμένες επεκτάσεις και τέλος με ανάλυση της παρούσας ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί γίνονται προβλέψεις και εκτιμήσεις που μας βοηθούν για την έκβαση της εργασίας. Το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και ακολούθως γίνεται μια λεπτομερής ανάλυση των οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων που περιορίζουν την κατασκευή και λειτουργία των Α.Π.Ε. Ο στόχος πλήρους υποκατάστασης των συμβατικών καυσίμων μελετάται στο τέταρτο κεφάλαιο όπου γίνεται εκτενής αναφορά όλων των τεχνοοικονομικών και περιβαλλοντικών περιορισμών που προκύπτουν από την πιθανή υλοποίηση της υποκατάστασης. Επίσης παρουσιάζεται η δυνατότητα επίτευξης του μέσα από υποθετικά σενάρια. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται το επικρατέστερο σενάριο και μελετούνται οι ιδανικές συνθήκες πλήρους υποκατάστασης σύμφωνα με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα του κράτους αλλά και υλοποίηση με ιδανικότερη οικονομική κατάσταση εφόσον παρουσιαστεί σχετική ανάκαμψη της οικονομίας. Τελικά γίνονται κάποιες παραδοχές και αναφέρεται η πλήρης υποκατάσταση των συμβατικών μορφών χωρίς περιορισμούς παρουσιάζοντας το μελλοντικό ενεργειακό μοντέλο της Κύπρου.
Keywords: 100% Α.Π.Ε.; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο