Εφαρμογή της μελατονίνης και του NOSH-A ως λειτουργικά βιοπολυμερή στο στάδιο του σπόρου για αύξηση της παραγωγής και βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών τομάτας της ποικιλίας "Moneymaker" - Πιερή, Μιχαέλλα (My University, 2024)
Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις καθιστούν ελάχιστη έως αδύνατη την προσαρμογή ζωντανών οργανισμών στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι πράσινες τεχνολογίες έναυσης είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείτο προ πολλού για την τεχνητή προσαρμογή των φυτών σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Αν και στις περισσότερες μελέτες που ασχολούνται με τεχνολογίες έναυσης, το κεντρικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόδοση του ίδιου του φυτού υπό βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις, στην παρούσα διπλωματική εργασία θα παρουσιαστούν ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών τομάτας που καλλιεργήθηκαν υπό ιδανικές συνθήκες όταν οι σπόροι τους προ-επεξεργάστηκαν με παράγοντες έναυσης. Οι τρεις κύριοι παράγοντες έναυσης που εφαρμόστηκαν απαρτίζονται από την NOSH-Ασπιρίνη, τη Μελατονίνη και τη Χιτοζάνη. Η NOSH-Ασπιρίνη, ως τριπλός δότης υδρόθειου (H2S), μονοξειδίου του αζώτου (NO) και ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ASA), η Μελατονίνη ως εξωγενής προσθήκη φυσικά παραγόμενης ορμόνης και η Χιτοζάνη ως νανοσωματίδιο δημιουργίας συμπλόκου με τις προηγούμενες δύο ουσίες. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία μελετήθηκαν περιλαμβάνουν το χρώμα, τη συνεκτικότητα σάρκας, το μέγεθος, το pH, την ογκομετρούμενη οξύτητα, τα διαλυτά στερεά συστατικά, το δείκτη ωριμότητας των καρπών αλλά επίσης και τον προσδιορισμό των καροτενοειδών (λυκοπένιο, β-καροτένιο), ασκορβικού οξέος, ολικών φαινολικών ουσιών, μελατονίνης, σακχάρων (γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη, ολικά διαλυτά σάκχαρα) και αντιοξειδωτικής ικανότητας. Από τα αποτελέσματα διαφαίνεται ότι οι προ-μεταχειρίσεις με NOSH-Ασπιρίνη, Μελατονίνη και NOSH-A ως λειτουργική επικάλυψη της Χιτοζάνης έχουν θετική επίδραση στο βιοχημικό τμήμα των καρπών, ενώ παράλληλα η προ-μεταχείριση με διάλυμα Μελατονίνης ως λειτουργική επικάλυψη της Χιτοζάνης, φάνηκε ότι αύξησε την απόδοση της παραγωγής καρπών ανά φυτό χωρίς όμως καμία ένδειξη στατιστικά σημαντικής διαφοράς. Κύριο πόρισμα της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι ότι, οι παράγοντες NOSH-A, Μελατονίνη και Χιτοζάνη, πέραν από την ιδιότητα τους να προστατεύουν από αβιοτικές και βιοτικές καταπονήσεις, δρουν προωθητικά στα ποιοτικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά των καρπών τομάτας ποικιλίας «Moneymaker» σε ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης.
Keywords: Τεχνολογίες έναυσης; Προ-επεξεργασία σπόρων; Ποιοτικά χαρακτηριστικά; καρπός τομάτας; NOSH-A; Μελατονίνη; Χιτοζάνη; Priming; Seed priming; quality characteristics of tomato fruit; NOSH-A; Melatonin; Chitosan