Η τέχνη της δημιουργικής απραξίας - Τουφεξής, Μάριος (My University, 2022)
Η δουλειά μου αφορά σε μια κριτική της σύγχρονης τέχνης η οποία έχει απωλέσει τον κοινωνικό της ρόλο και σκοπό. Η τέχνη, είναι μια κοινωνική συνάντηση. Μοιάζει με ένα δημόσιο χώρο στον οποίο συναντώνται οι άνθρωποι, κοινωνικοποιούνται πολιτικοποιούνται και μοιράζονται. Σήμερα η τέχνη, ωστόσο, έχει χάσει αυτό τον ρόλο. Η τέχνη σήμερα, αφορά είτε σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού με σκοπό το οικονομικό κέρδος, είτε αφορά σε μια ελιτίστικη διανοουμενίστικη νοοτροπία η οποία δημιουργεί χάσματα μεταξύ «ειδικών» και «ανειδίκευτων» στην τέχνη. Αυτά τα κίνητρα είναι ανταγωνιστικά και ως εκ τούτου δεν αντίθετα με τον όποιο κοινωνικό ρόλο στην τέχνη. Η εργασία αυτή παρουσιάζει το θεωρητικό υπόβαθρο των καλλιτεχνικών μου έργων.
Keywords: τέχνη; συλλογικότητα; ανταγωνισμός; κοινωνία; art; collectivity; competition; society