Σύγκριση διαχρονικών ψηφιακών μοντέλων εδάφους για εντοπισμό αστικών μεταβολών - Κυριάκου, Στέφανος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η εξέλιξη της φωτογραμμετρίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων ωστόσο που προσφέρει είναι δυνατό να αυξήσουν την ποιότητα και την παραγωγικότητα στους τομείς διαχείρισης χωρικών δεδομένων σε βαθμό τεσσάρων διαστάσεων πληροφοριών. Τρανό παράδειγμα η παρούσα πτυχιακή εργασία όπου περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία μελέτης Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους που παράγονται μέσω φωτογραμμετρικών διαδικασιών από αεροφωτογραφίες που λήφθηκαν από πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις χρονολογίες 1993 και 2008. Δημιουργώντας τα και βρίσκοντας τις διαφορές τους, είναι δυνατό από επεξεργασία των αποτελεσμάτων μέσα από λογισμικά επεξεργασίας χωρικών δεδομένων να συλλεχθούν τα δεδομένα που βρίσκονται σε περιοχές όπου παρατηρήθηκε χωρική μεταβολή. Σχολιάζεται επίσης η διαδικασία συσχέτισης των αποτελεσμάτων με υπάρχοντα χωρικά δεδομένα έτσι ώστε να μελετούνται μαζικά οι χωρικές μεταβολές περιοχών στο πέρασμα του χρόνου εξοικονομώντας οικονομικά πολύτιμο χρόνο. Παρουσιάζονται όμως σφάλματα καθ' όλη τη διαδικασία, τα οποία με διάφορες μεθόδους γίνεται προσπάθεια απαλοιφής τους.
Keywords: Φωτογραμμετρία; Ψηφιακά μοντέλα εδάφους; Αεροφωτογραφίες