Ανίχνευση Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, από νωπό αγελαδινό γάλα, στην Κύπρο - Νικολέττη, Σταυριανή (My University, 2023)
Το γάλα αποτελεί ένα λειτουργικό τρόφιμο που καταναλώνετε από ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού. Ασθένειες των ζώων επηρεάζουν άμεσα το γάλα και την υγεία του καταναλωτή. Το Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα της νόσου Johne ή παραφυματίωσης στα βοοειδή και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα ζώα, οικονομικά προβλήματα στους αγρότες και αποβάλλετε στο γάλα σε περιπτώσεις υπάρξεις του. Έρευνες έδειξαν πως ίσως υπάρχει κάποια συσχέτιση του μικροοργανισμού, με την νόσο του Crohn στους ανθρώπους. Στην παρούσα μελέτη, 90 δείγματα από νωπό αγελαδινό γάλα στην Κύπρο, χρησιμοποιήθηκαν για απομόνωση του μικροοργανισμού, με την χρήση της TaqMan Real Time PCR, για ανίχνευση του γονιδίου F57. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν την παρουσία του μικροοργανισμού σε κανένα από τα δείγματα. Η σύγκριση με άλλες μελέτες έδειξε διαφορά στην ποσότητα γάλακτος που ήταν διαθέσιμο προς εξέταση, και που πιθανώς δικαιολογεί τα αποτελέσματα μας. Η συσχέτιση με αυτοάνοσα στον άνθρωπο και τα προβλήματα που προκαλεί στους αγρότες και τα ζώα, καθιστά την εύρεση κατάλληλων μεθόδων ανίχνευσης με αυξημένη ευαισθησία και ειδικότητα, απαραίτητη.
Keywords: γάλα; Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; νόσος του Johne; νόσος Crohn; TaqMan Real Time PCR; DNA extraction; milk; Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; Johne Disease; Crohn Disease; TaqMan Real Time PCR; DNA extraction