Υβριδικές μορφές της μνήμης - Αγησιλάου, Μαρία (My University, 2022)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναπτύξει το θεωρητικό υπόβαθρο που υποστηρίζει το καλλιτεχνικό μου έργο. Το καλλιτεχνικό μου έργο, αναφέρεται στην έννοια του χώρου και στην κατασκευή του χώρου ως μια διαδικασία που περιλαμβάνει τον παράγοντα της μνήμης ως το βασικότερο στοιχείο της. Ο άνθρωπος κατασκευάζει "χώρους" μέσω των αναμνήσεών του και γίνεται κομμάτι τους. Στο καλλιτεχνικό μου έργο κατασκευάζω χώρους που παραπέμπουν στη μνημονική διαδικασία, οι οποίοι όμως δεν είναι κλειστοί αλλά ρευστοί. Η θύμηση έρχεται να συνδεθεί με την παρούσα κατάσταση του θεατή, να συνδιαλεχθεί με τον θεατή και να μεταλλαχθεί σε μια άλλη μορφή. Στη μελέτη αυτή μελετάται τόσο η έννοια της μνήμης ως ψυχολογική, κοινωνική ή φιλοσοφική έννοια όσο και ο τρόπος με τον οποίο η μνήμη μπορεί να μην είναι στατική, αλλά ρευστή και υβριδική. Ως παραδείγματα αναφέρονται θεωρητικοί όπως η Catherine Malabou, ο Gilles Deleuze και ο Iain Chambers που έχουν μια παρόμοια άποψη για τη μνήμη.
Keywords: υβριδικότητα; μνήμη; χώρος; παιχνίδι; μεταμοντερνισμός; χίμαιρα; βάθρο; τοτέμ; εγκατάσταση; hybridity; memory; space; game; postmodernism; chimera; pedestal; totem; installation