Προβολή γραπτού κειμένου σε Τρισδιάστατα εικονικά περιβάλλοντα - Ευριπίδου, Μιχάλης (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η εργασία αυτή έχει σαν κύριο σκοπό την διερεύνηση της χρήσης τυπογραφίας και κειμένου στον τρισδιάστατο χώρο. Αυτό είναι όμως αλληλένδετο με την χρήση της τυπογραφίας τόσο στον έντυπο όσο και στον δισδιάστατο ψηφιακό, αφού αρκετοί από τους κανόνες που ισχύουν στον ένα, υφίστανται και στον άλλο χώρο. Ένα από το κύρια βήματα που διερευνήθηκαν είναι η υπάρχουσα πρακτική που ακολουθείται όσον αφορά την επιλογή της γραμματοσειράς (κειμένου / μηνύματος) αλλά κυρίως του ίδιου του τρόπο που αυτή παρουσιάζεται μέσα σε τρισδιάστατο περιβάλλον. Η διερεύνηση αυτή έχει αυτοσκοπό την σφαιρική οπτική σχετικά με τους δημοφιλέστερους και πιο λειτουργικούς τρόπους χρήσης, άλλα και τυχόν κακές πρακτικές. Πάνω σε αυτά τα συμπεράσματα στηρίχθηκε και το επόμενο στάδιο της εργασίας. Η κατάδειξη δηλαδή της πιο λειτουργικής πρακτικής και τρόπων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε η παρουσίαση κάποιου κειμένου να γίνεται όσο το δυνατό πιο ενδιαφέρουσα και η κατανόηση του μηνύματος ευκολότερη. Η συνέχεια αφορά την ίδια την δημιουργία και αξιολόγηση αυτών των “τρόπων” και “πρακτικών”. Αυτό έγινε μέσω της δημιουργίας κάποιων βίντεο τρισδιάστατων χώρων, όπου παρουσιάστηκαν διάφορα παραδείγματα προβολής κειμένου, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση αξιολόγησης των όσων καταγράφηκαν μέχρι το σημείο εκείνο. Τέλος αναδείχτηκαν κάποια συμπεράσματα με την χρήση ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων που πληρούσαν τις απαιτήσεις των ερευνητικών ερωτημάτων που τέθηκαν, και δημιουργήθηκε μια τρισδιάστατη εφαρμογή όπου προβάλλονται κάποια παραδείγματα καλών και κακών πρακτικών έτσι όπως κατάδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας.
Keywords: Written text; Dimensional; Virtual environments