Συναρμολόγηση και χρήση Ιχνηλάτη (Tracker) για αναγνώριση αντικειμένων που βρίσκονται στο εναέριο πεδίο κάμερας - Αντρέου, Kωνσταντίνος; Μάρκου, Χριστόδουλος (My University, 2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό τη συναρμολόγηση και χρήση Ιχνηλάτη Sky360, ο οποίος συνδυάζει έναν ενσωματωμένο υπολογιστή, αισθητήρες και εξοπλισμό απεικόνισης για να παρέχει μιαν εξελιγμένη πλατφόρμα για τον έξυπνο εντοπισμό και αναγνώριση αντικειμένων που υπερίπτανται στον ουρανό. Ο ιχνηλάτης αποτελείται από μια κάρτα μικροϋπολογιστή, τουλάχιστον μία κάμερα, GPS, αισθητήρες ραδιοσήματος, μαγνητόμετρο, τροφοδοτικό και ειδικά σχεδιασμένο περίβλημα. Το σύστημα χρησιμοποιεί ελεύθερο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από την ομάδα και την κοινότητα Sky360. Σε γενικές γραμμές προσφέρουμε την ικανότητα στο σύστημα να εντοπίζει και να αναγνωρίζει αντικείμενα σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων που παρατηρούνται στον ουρανό, όπως αεροπλάνα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κομήτες, διάττοντες αστέρες και άλλα. Θα εγκατασταθεί στη βάση της Sky360 Cloud και θα συνδεθεί με ένα παγκόσμιο δίκτυο ευφυών αισθητήρων που αναγνωρίζουν ψηφιακά μη-ομαλά γεγονότα. Τέτοιες τυχόν ανωμαλίες θα αποστέλλονται στο Sky360 Cloud, όπου θα αποθηκεύονται και θα είναι ανοικτές στο κοινό για ερευνητικούς σκοπούς. Για να υλοποιηθεί ο ιχνηλάτης αυτός επιλέξαμε τα κατάλληλα και απαραίτητα εξαρτήματα για να μπορέσουμε να τον κατασκευάσουμε. Στην συνέχεια, αφού είχαμε στη διάθεση μας τα εξαρτήματα τον κατασκευάσαμε βήμα προς βήμα. Ακολούθως εξετάστηκε η λειτουργία του κάθε εξαρτήματος και έγινε η ενσωμάτωση του ελεύθερου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από την ομάδα και την κοινότητα Sky360, και εξετάστηκε η ομαλή λειτουργία του software τους με το hardware. Τέλος, έγινε έλεγχος λειτουργίας, αναφορά στις δυσλειτουργίες και στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την υλοποίηση της κατασκευής και την ένταξη του λογισμικού σε αυτή. Έγινε επικύρωση της σωστής λειτουργίας μέσω εντοπισμού αδιαμφισβήτητων ιπτάμενων αντικειμένων καθώς και μέσω σύγκρισης με υφιστάμενους έγκυρους ιχνηλάτες.
Keywords: Ιχνηλάτης Sky360; Αντικείμενα; Ουρανός; Sky360 Tracker; Objects; Sky