Μηχανική και αρχαίοι πολιτισμοί - Χέντη, Εύης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τη μηχανική στους αρχαίους πολιτισμούς και κυριότερα με κατασκευές που βοηθούσαν στη διαχείριση του νερού. Στο 1ο μέρος αναφέρεται γενικά η ανάπτυξη της μηχανικής κα η διαχείριση του νερού σε αρχαίους οικισμούς στον παγκόσμιο χώρο. Στο 2ο μέρος αναφέρεται συγκεκριμένα σε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα διαχείρισης νερού στον ελλαδικό χώρο. Στο 3ο μέρος αναφέρεται γενικά η διαχείριση του νερού στον κυπριακό χώρο. στο 4ο μέρος αναφέρεται μια ιστορική αναδρομή στην πόλη της Αμαθούντας. Στο 5ο μέρος επικεντρώνεται στη διαχείριση του νερού στον οικισμό της Αμαθούντας.
Keywords: Αρχαίος πολιτισμός; Μηχανική; Διαχείριση νερού; Ancient culture; Εngineering; Water management