Κατ’ οίκον φροντίδα παιδιών στο τελικό στάδιο κακοήθειας: εμπειρίες γονέων - Λοϊζου, Χριστιάνα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Ο καρκίνος σε ένα παιδί από την ημέρα διάγνωσης μέχρι και το τελικό στάδιο φροντίδας μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο ως ασθένεια του παιδιού αλλά ως μια οικογενειακή ασθένεια, εφόσον εκτός από την σωματική επίδραση της νόσου στο παιδί, η νόσος επηρεάζει ψυχικά, πνευματικά και κοινωνικά τόσο το παιδί αλλά και τους γονείς και τα αδέλφια ειδικότερα όταν παρέχεται κατ΄οίκον ανακουφιστική φροντίδα. Σκοπός: Η διερεύνηση των βιωμένων εμπειριών των γονέων παιδιών με κακοήθεια οπού τους παρέχεται κατ’ οίκον ανακουφιστική φροντίδα. Υλικό και Μέθοδος: Έγινε αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων(PUBMED,SCOPUS) με λέξεις κλειδιά με διάφορους συνδυασμούς στο χρονικό διάστημα 2017-2022. Αποτελέσματα: Το σύνολο της αναζήτησης ήταν 842 μελέτες από τις οποίες οι 836 απορρίφθηκαν με βάση τα προκαθορισμένα κριτήρια, καταλήγοντας με 6 μελέτες οπού θεωρούνται κατάλληλες για το υπό διερεύνηση θέμα. Με βάση τα αποτελέσματα φάνηκε πως η εμπειρία των γονέων εξαρτάται από ένα σύνολο διαφορετικών παραγόντων όπου θα καθορίσουν αν θα είναι θετική ή αρνητική. Όμως ο κύριος παράγοντας στην εμπειρία των γονέων ο οποίος αναφέρεται στις πλείστες μελέτες είναι ο ρόλος του κατ΄οίκον νοσηλευτή. Συμπεράσματα: Μέσα από την παρούσα συστηματική ανασκόπηση φαίνεται να καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η κατ΄οίκον ανακουφιστική φροντίδα των παιδιών με κακοήθεια έχει θετικές αλλά και αρνητικές εμπειρίες για τους γονείς οι οποίες βασίζονται στην υποκειμενικότητα.
Keywords: Παιδί; Γονέας; Κοινοτική νοσηλευτική; Κατ΄οίκον νοσηλευτική; Ανακουφιστική φροντίδα; Τελικού σταδίου φροντίδα; Καρκίνος; Child; Parent; Community nursing; Home nursing; Palliative care; End of life care; Cancer