Σχεδιασμός και μελέτη ανεξάρτητου συστήματος φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου - Παναγή, Παύλος (My University, 2022)
Με αυτή την εργασία, στοχεύουμε στη μελέτη και δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό το σύστημα, θα έχει την δυνατότητα να φορτίζει ηλεκτρικά οχήματα χωρίς να χρησιμοποίει συμβατικές πηγές ενέργειας ως κύρια πηγή τροφοδοσίας που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Για τη δημιουργία του συστήματος αυτού, θα συνδυάσουμε την τεχνολογία από τις υφιστάμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βασικές αρχές μηχανικής. Στη χώρα μας, αν και δεν υπάρχουν αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχουν δημιουργηθεί δημόσιοι σταθμοί φόρτισης. Με αυτούς τους σταθμούς, θέλουν να ενθαρρύνουν τους πολίτες να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση. Πλέον η ηλεκτροκίνηση είναι μέσα στην καθημερινότητά μας καθώς στη Κύπρο, βλέπουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ, πατίνια και μηχανές να γίνονται τα νέα μέσα μετακίνησης των ανθρώπων. Με την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος, δίνονται τα καλώδια φόρτισης και φορτιστές που συνδέονται στο σύστημα της ΑΗΚ για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους. Αυτό εκτός του ότι επιβαρύνει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφέρει την εκπομπή σωματιδίων Co2 στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στην Κύπρο, προέρχεται από την καύση ντίζελ. Με την υλοποίηση αυτής της μελέτης, θα σχεδιαστεί ένα ανεξάρτητο σύστημα, το οποίο ο κάθε κάτοχος ηλεκτρικού οχήματος θα μπορεί να το αγοράσει και να το εγκαταστήσει στο σπίτι του. Το σύστημα αυτό θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ικανή να φορτίσει οποιοδήποτε ηλεκτρικό όχημα. Αυτό θα γίνει εφικτό χρησιμοποιώντας τα υφιστάμενα καλώδια και φορτιστές που παρέχονται με την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων.
Keywords: Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Charging system; Electric vehicles; Conventional energy sources