Αξιολόγηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης ψηλών κτηρίων στην Κύπρο : το παράδειγμα της Λεμεσού - Παύλου, Κορίνα (Department of Chemical Engineering, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Τα τελευταία χρόνια στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Για την εκτίμηση και αναγνώριση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία από την κατασκευή έργων ή δραστηριοτήτων η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε ένα νομοθετικό εργαλείο. Το εργαλείο αυτό είναι η Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής εργασίας είναι η αξιολόγηση των βασικών στοιχείων που απαρτίζουν το νομοθετικό σύστημα των περιβαλλοντικών μελετών στην Κύπρο για την ανέγερση ψηλών κτηρίων. Για την σωστή αξιολόγηση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατανόηση της σημασίας των ΕΠΕ όπως και του περιεχόμενου μιας ΜΕΕΠ. Επίσης, σκοπός είναι η αξιολόγηση του περιεχομένου των περιβαλλοντικών μελετών μέσα από δύο συγκεκριμένα παραδείγματα ΜΕΕΠ που χρησιμοποιήθηκαν. Στη παρούσα πτυχιακή εργασία, περιγράφεται το καθεστώς ανέγερσης ψηλών κτηρίων που υπάρχει στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως και η νομοθεσία. Επίσης περιγράφονται οι διαδικασίες Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον όπως και η διαδικασία αδειοδότησης στην Κύπρο. Γίνεται αξιολόγηση δύο μελετών για την εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά την ποιότητα και την πληρότητα των μελετών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Κύπρο. Τέλος, καταγράφονται τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από την αξιολόγηση των μελετών καθώς και εισηγήσεις για να βελτιωθεί η διαδικασία. Συμπερασματικά η καταλληλόλητα των ψηλών κτιρίων είναι θέμα μελέτης και συζήτησης. Εν κατακλείδι η θέσπιση του θεσμού ΕΠΕ στην Κύπρο είναι πολύ σημαντική και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν την ανέγερση έργων. Μέσα από τον θεσμό αυτό επιδιώκεται η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη.
Keywords: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Κοινωνικές επιπτώσεις; Ψηλά κτήρια; Διαδικασία αξιολόγησης; Στάδια περιβαλλοντικής μελέτης; Environmental impact; Social impact; Tall buildings; Evaluation process; Environmental study stages