Ποιότητα ζωής σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά από οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης - Σεντουξή, Ανθούλα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η οστεοπόρωση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, αφού πλέον αποτελεί τη συνηθέστερη μεταβολική νόσο των οστών στην εποχή μας. Η εμφάνισή της στα άτομα, και κυρίως στους ηλικιωμένους αποτελεί ένα πολύπλευρο πρόβλημα αφού επηρεάζει σε πολλούς τομείς την ποιότητα ζωής τους. Το πιο κοινό σύμπτωμα της οστεοπόρωσης είναι ο πόνος στη πλάτη, που προκύπτει από σπονδυλικό κάταγμα. Τα σπονδυλικά κατάγματα επηρεάζουν περίπου το 20% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και είναι το σήμα κατατεθέν της οστεοπόρωσης. Έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του ασθενούς να εκτελέσει τις διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής προκαλώντας μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη σωματική, κοινωνική και ψυχική τους λειτουργία.
Keywords: Οστεοπόρωση; Εμμηνόπαυση; Osteoporosis; Menopause