Σύστημα αυτοεκτίμησης, διαχείρισης και ανάλυσης διαδρομών - Δεσπότης, Γιάννης (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Ο ρυθμός ανάπτυξης και χρήσης νέων τεχνολογικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία. Συγκεκριμένα, τα κινητά τηλέφωνα έχουν πλέον μεταμορφωθεί σε κομψές, έξυπνες κινητές συσκευές οι οποίες ενσωματώνουν χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έτσι, πέραν από την βασική τους λειτουργία, προσφέρουν στον χρήστη την ευελιξία να πραγματοποιεί διάφορες διεργασίες στις οποίες εναλλακτικά η χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή θα ήταν αναγκαία. Επιπλέον, οι πρόσφατες αυτές κινητές συσκευές, παρέχουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων έξυπνων συστημάτων και εφαρμογών που θα αξιοποιούσαν τις δυνατότητες που παρέχουν. Η παρούσα έρευνα, επικεντρώνεται στη συλλογή, ανάλυση και χρήση δεδομένων διαδρομών που συλλέχθηκαν από διάφορα οχήματα κατά την διαδικασία κίνησής τους για τη δημιουργία μιας υποδομής πάνω στην οποία θα μπορούν να αναπτυχθούν εφαρμογές οδικής κυκλοφορίας. Για τη δημιουργία οποιασδήποτε εφαρμογής σχετικής με την οδική κυκλοφορία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σαφής διαχωρισμός των οδικών σημείων σε δύο κατηγορίες: οδικοί κόμβοι (junctions), και υπόλοιπα σημεία (non-junctions). Πρωταρχικός σκοπός της έρευνας είναι η δημιουργία μιας αυτοματοποιημένης μεθόδου αναγνώρισης κόμβων οδικών αρτηριών αξιοποιώντας αποκλειστικά ένα σύνολο δεδομένων που προέκυψε από την κίνηση των οχημάτων και συλλέχθηκε με τη χρήση Crowdsourcing. Επιπλέον, σκοπός αυτής της εργασίας αποτελεί η δημιουργία μιας εφαρμογής, η οποία σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων, θα θέσει τις βάσεις μιας υλοποίησης η οποία θα έχει την δυνατότητα να βοηθά τους χρήστες στη διακίνηση με τα οχήματα τους. Με την ανάλυση του συνόλου των δεδομένων που έχουν καταγραφεί, αποδείχθηκε ότι τα σημεία κόμβων, μπορούν να αναγνωριστούν αυτόματα, με ένα πολύ ψηλό ποσοστό επιτυχίας.
Keywords: GPS; Android; Mobile phone; Data bases; Μηχανική Μάθηση; Κινητές Συσκευές; Βάσεις Δεδομένων