Περιγραφή της κουλτούρας των μαθημάτων προετοιμασίας για γονεϊκότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό μαιευτήριο στην Κύπρο. Ποιοτική μελέτη μέσω μη συμμετοχικής παρατήρησης - Φράγκου, Μαρία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Εισαγωγή: Η περιγραφή της κουλτούρας των μαθημάτων προετοιμασίας για γονεϊκότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό μαιευτήριο στην Κύπρο, είναι κάτι το οποίο δεν έχει διερευνηθεί στην Κύπρο. Τα μαθήματα προετοιμασίας για γονεϊκότητα είναι πολύ σημαντικά, διότι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τα ζευγάρια να πάρουν τις σωστές αποφάσεις στη φάση της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της μεταγεννητικής περιόδου, που εμπερικλείει τη φροντίδα του νεογέννητου και του εαυτού τους. Παρ όλα αυτά διαπιστώθηκαν μέσα από την βιβλιογραφία κάποιες ελλείψεις σε σχέση με την παροχή πληροφοριών στα μαθήματα προετοιμασίας για γονεϊκότητα. σχετικά με θέματα εγκυμοσύνης, τοκετού και περιποίησης του βρέφους. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η περιγραφή των μαθημάτων προετοιμασίας για γονεϊκότητα και η διερεύνηση της κουλτούρας των μαθημάτων προετοιμασίας για γονεϊκότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό μαιευτήριο στην Κύπρο. Υλικό και Μέθοδος: Εθνογραφική, μη συμμετοχική μέθοδος. Το δείγμα της παρούσας μελέτης ήταν οι έγκυες γυναίκες (62-171) και οι σύζυγοι/σύντροφοι τους (26-125) που προσέρχονταν στα μαθήματα προετοιμασίας για γονεϊκότητα, οι 19 συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στις αντίστοιχες αίθουσες που γίνονταν τα μαθήματα αυτά και οι 12 τηλεφωνικές συνεντεύξεις από τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στις αντίστοιχες αίθουσες Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, του Fetal Medicine Centre και του μή κυβερνητικού ιδιωτικού τομέα baby academy από τους εκπαιδευτές ομιλητές. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε: μη δομημένη παρατήρηση η οποία περιλάμβανε πρόχειρες σημειώσεις πεδίου, λεπτομερής ανάλυση πρόχειρων σημειώσεων πεδίου και ημερολόγιο αναστοχασμού. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ημι-δομημένες συνεντεύξεις με βάση ένα ημι-δομημένο οδηγό συνέντευξης στη βάση της βιβλιογραφίας. Αποτελέσματα: Η κουλτούρα των μαθημάτων προετοιμασίας για γονεϊκότητα αναλύεται σε τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες: 1) Απόψεις για τα μαθήματα. 2) Σημαντικά θέματα, 3) Χρησιμότητα και λόγοι παρακολούθησης των μαθημάτων και 4) Το ταξίδι της πληροφόρησης. Μέσα από την παρούσα μελέτη, κυρίως βρέθηκε πως οι μεγάλες ομάδες και ο διδακτικός τρόπος διδασκαλίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μάθηση. Επίσης, ενώ ήταν ικανοποιημένοι οι γονείς με την ημερομηνία, την ώρα των προγεννητικών μαθημάτων' και με τις πληροφορίες για την φροντίδα της εγκυμοσύνης και του παιδιού τους, αισθάνονταν απροετοίμαστοι για τις απαιτήσεις της γονεϊκότητας. Περαιτέρω θέματα που εντοπίστηκαν ήταν: η μη ρεαλιστική προετοιμασία για προβλήματα του θηλασμού, η ανεπαρκής προετοιμασία για τη φροντίδα του μωρού, οι ανεκπλήρωτες ενημερωτικές και προσωπικές τους ανάγκες και οι αντικρουόμενες συμβουλές από τους Ε.Υ. Συμπεράσματα: Διαφάνηκε, πως ορισμένοι μέλλοντες γονείς είχαν καλές εμπειρίες από τα μαθήματα αυτά, ορισμένοι άλλοι όμως είχαν κάποιες συγκεκριμένες απαιτήσεις και προτιμήσεις για τη βελτίωση των προγεννητικών μαθημάτων. Συγκεκριμένα, ανάφεραν ότι χρειάζονται περισσότερη πληροφόρηση και πρακτική εκπαίδευση με διαφορετική παιδαγωγική προσέγγιση για τη περιποίηση του νεογνού, το θηλασμό και τα είδη του τοκετού. Αυτό τεκμηριώνει πως οι πληροφορίες και η κατάλληλη εκπαίδευση στα μαθήματα προετοιμασίας για γονεϊκότητα είναι ύψιστης σημασίας και πρέπει να δίνεται πολλή προσοχή και επιμέλεια από τους Ε Υ.
Keywords: Prenatal lessons; Parenting preparation lessons; Experiences of pregnant women; Pregnancy; Culture