Ο ρόλος των κοινοτικών νοσηλευτών στη διδασκαλία του παιδιού με χρόνιο άσθμα - Λοϊζου, Κυριάκος (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Το άσθμα είναι μια χρόνια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από αναστρέψιμη απόφραξη των αεραγωγών, φλεγμονή των αεραγωγών και βρογχική ευαισθησία σε ποικιλία ερεθισμάτων. Είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η καταγραφή του ρόλου του νοσηλευτή στην διδασκαλία του παιδιού με χρόνιο άσθμα. Υλικό και μέθοδος: Πρόκειται για συστηματική μελέτη ανασκόπησης. Η αναζήτηση της ελληνικής και αγγλικής βιβλιογραφίας έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (PubMed, Medline, Cinahl, Google scholar). Αποτελέσματα: Από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας βρέθηκε ότι ο ρόλος του κοινοτικού νοσηλευτή είναι καταλυτικός όσον αφορά την εκπαίδευση και δρα σαν μοχλός εκπαίδευσης και σωστής διδασκαλίας στο παιδικό άσθμα. Επίσης μέσα από τη εκπαίδευση, τα παιδιά και οι γονείς τους έδειξαν θετική ανταπόκριση στην έγκαιρη εντόπιση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος Συμπεράσματα: Είναι αναγκαία η ύπαρξης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την διαχείριση του παιδικού άσθματος, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής φροντίδας όλων των παιδιών με χρόνιο άσθμα. Με την εκπαίδευση από τους κοινοτικούς νοσηλευτές τα παιδιά αποδέχτηκαν καλύτερα το χρόνιο πρόβλημα τους.
Keywords: Χρόνιο άσθμα; Εκπαίδευση; Κοινοτικός νοσηλευτής