Προσδιορισμός μοντέλου γεωμετρικού γεωειδούς στον Κεντρικό και Δυτικό τομέα της Λεμεσού - Οδυσσέως, Σάββας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η ίδρυση ενός αστικού υψομετρικού δικτύου στη πόλη της Λεμεσού και η μοντελοποίηση της αποχής του γεωειδούς από το ελλειψοειδές. Αυτό έγινε εφικτό με μετρήσεις GPS καθώς και με μετρήσεις γεωμετρικής χωροστάθμησης. Το GPS δίνει υψόμετρα με σημείο αναφοράς το ελλειψοειδές ενώ με τη γεωμετρική χωροστάθμηση το σημείο αναφοράς είναι η Μ.Σ.Θ.. Έτσι, έχοντας το υψόμετρο από τις δύο επιφάνειες, με την αφαίρεση των υψομέτρων τους έχουμε την αποχή του γεωειδούς από το ελλειψοειδές. Έτσι, το ψηφιακό μοντέλο αποχής του γεωειδούς από το ελλειψοειδές που θα δημιουργηθεί θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε μετέπειτα έρευνες και εξάσκηση φοιτητών όσο και δημόσιους φορείς οι οποίοι θα χρειαστούν τα υψόμετρα αλλά και τις υψομετρικές διαφορές των σημείων αυτών για την εκτέλεση μελλοντικών έργων στο κέντρο της Λεμεσού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Keywords: Ψηφιακά μοντέλα εδάφους; Υψομετρικό δίκτυο; Υψόμετρα; Γεωειδές; Αποχή; Digital terrain models; Elevation network; Elevations; Geoid; Abstention