Εικονική πραγματικότητα και εμβύθιση - Ευπραξία, Μαρία (My University, 2023)
Η σημασία της έρευνας πηγάζει από το γεγονός ότι η εικονική πραγματικότητα συμβάλλει στις τεχνολογικές εξελίξεις με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην εκπαίδευση και στη μάθηση. Μια σημαντική παράμετρος της εικονικής πραγματικότητας είναι η εμβύθιση. Ωστόσο, δεν έχουμε πολλά εμπειρικά δεδομένα όσον αφορά την παιχνιδοποίηση και εμβύθιση. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η μελέτη της εικονικής πραγματικότητας όσον αφορά την εμβύθιση των συμμετέχων μεταξύ ενός παιχνιδοποιημένου και μη παιχνιδοποιημένου μαθησιακού περιβάλλοντος. Είκοσι τρεις προπτυχιακοί φοιτητές συμμετείχαν στο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με παιχνιδοποίηση όπου περιλάμβανε χρόνο και βαθμούς, ενώ οι υπόλοιποι είκοσι τρεις χωρίς βαθμούς και χρόνο δηλαδή με μη παιχνιδοποίηση. Το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας ήταν βασισμένο «Στα χνάρια των Αγγέλων» όπου οι χρήστες βρίσκονταν στην εκκλησία της Αγγελόκτιστης και αφορούσε ιστορικά φαινόμενα για το ψηφιδωτό της Αγγελόκτιστης. Αρχικά, οι φοιτητές καλούνταν να συμπληρώσουν ένα δοκίμιο γνωσιολογικής κατανόησης. Μετά δοκίμαζαν την εφαρμογή της εικονικής πραγματικότητας και στη συνέχεια συμπλήρωναν το ίδιο δοκίμιο γνωσιολογικής κατανόησης. Κατόπιν, εν συνέχεια απαντούσαν σε δύο ερωτηματολόγια που αφορούσαν την εμβύθιση και το εικονικό περιβάλλον. Στο τέλος διεξαγόταν μια μίνι συνέντευξη. Τα μαθησιακά κέρδη των φοιτητών αυξήθηκαν και στις δύο συνθήκες. Ωστόσο, η τελική επίδοση των φοιτητών στη συνθήκη της παιχνιδοποίησης ήταν ψηλότερη σε σύγκριση με την επίδοση των φοιτητών που συμμετείχαν στη συνθήκη της μη παιχνιδοποίησης. Επίσης, εστιάζοντας στην εμβύθιση, οι φοιτητές στη συνθήκη της παιχνιδοποίησης ξεπέρασαν ως προς την εστίαση της προσοχής και τη ροή τους φοιτητές στη συνθήκη της μη παχνιδοποίησης. Η μελέτη περιλαμβάνει εμπειρικά δεδομένα με βάση τα αποτελέσματα μας όπου φαίνεται η εμπειρία των φοιτητών που αξιοποιήσαν το παιχνιδοποιημένο περιβάλλον ήταν πιο επικερδής από πλευράς μάθησης και εμβύθισης.
Keywords: εικονική πραγματικότητα; εμβύθιση; εκπαίδευση; μάθηση; παιχνιδοποίηση; virtual reality; immersion; education; learning; gamification