Μέτρηση και επίλυση τρισδιάστατου γεωδαιτικού δικτύου ακριβείας στον Η/Σ Βασιλικό της ΑΗΚ, με χρήση ολοκληρωμένων γεωδαιτικών σταθμών - Σταύρου, Γεώργιος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η εργασία που ακολουθεί επικεντρώνεται στην μέτρηση και επίλυση ενός τριδιάστατου γεωδαιτικού δικτύου ακριβείας στον Ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικός, με την χρήση ολοκληρωμένου γεωδαιτικού σταθμού. Εφαρμόζονται τρείς διαφορετικοί τρόποι επίλυσης, σε μια προσπάθεια βελτίωσης του τελικού προϊόντος, αλλά και εντοπισμού των στοιχείων εκείνων των μετρήσεων που αυξάνουν την αβεβαιότητα σε τέτοιας φύσεως εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, το δίκτυο επιλύεται μονοδιάστατα, δυσδιάστατα και τριδιάστατα και τα τελικά αποτελέσματα, τόσο σε υψομετρικό, όσο και οριζοντιογραφικό επίπεδο, συγκρίνονται με αποτελέσματα δορυφορικών μετρήσεων τα οποία έχουν προκύψει από αντίστοιχη εργασία που προηγήθηκε των επιγείων μετρήσεων [Κ. Κωνσταντινίδης]. Εκτός από την παρουσίαση του εξοπλισμού και την μεθοδολογία των μετρήσεων, για την καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων, παρατίθενται κάποια βασικά στοιχεία για τις διαφορετικές προσεγγίσεις επίλυσης τέτοιων δικτύων, καταγράφοντας τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται κάθε φορά. Παρουσιάζονται οι μηχανισμοί ελέγχου και αξιολόγησης της ποιότητας των μετρήσεων που χρησιμοποιήθηκαν, σε μια προσπάθεια αποτροπής χονδροειδών σφαλμάτων καθώς επίσης και ο έλεγχος αξιοπιστίας του δικτύου, αν δηλαδή τα μαθηματικά μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί έχουν επιτύχει το θεμιτό αποτέλεσμα. Στην συνέχεια μέσα από τις συγκρίσεις, των διαφορετικών προσεγγίσεων, εντοπίζονται τα αδύνατα σημεία των τελικών αποτελεσμάτων καθώς επίσης οι διαφορές και η στατιστική αξιολόγηση με τις δορυφορικές μετρήσεις. Αξιολογούνται όλα τα ευρήματα των πιο πάνω διεργασιών και εξάγονται τα ανάλογα συμπεράσματα. Τέλος παρουσιάζονται οι τρόποι αξιοποίησης του τελικού προϊόντος και γίνονται εισηγήσεις για την αναβάθμιση και ολοκλήρωση του.
Συγκριτική αξιολόγηση από επίγειες και δορυφορικές μετρήσεις
Keywords: Networks horizontal control; Networks vertical control; Τhree-dimensional; Control system reliability; Control medium uncertainty; Δίκτυα οριζοντίου ελέγχου; Δίκτυα κατακόρυφου ελέγχου; Τρισδιάστατα γεωδαιτικά δίκτυα; Έλεγχος αξιοπιστίας του δικτύου; Έλεγχος μέσης αβεβαιότητας