Η διερεύνηση των αντιδράσεων προς τη συναοσθηματική έκκληση διαφημίσεων κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών - Καλαφάτη, Μαρία (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Μεγάλος αριθμός κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών στρέφεται προς τη προώθηση διαφημιστικών μηνυμάτων υψηλής συναισθηματικής έντασης, προκειμένου να επηρεάσει το κοινό προς ένα κοινωνικό φαινόμενο. Η παρούσα έρευνα επιχειρεί τη μελέτη της αντίδρασης του καταναλωτή στις διαφημίσεις υψηλής και χαμηλής συναισθηματικής έντασης κοινωνικού περιεχομένου. Παράλληλα, διερευνάται ο ρόλος του οργανισμού (κερδοσκοπικός και μη κερδοσκοπικός) στη διαμόρφωση της αντίδρασης του καταναλωτή. Ως υποερώτημα τέθηκε ο ρόλος του φύλου στη διαμόρφωση της αντίδρασης προς τις διαφημίσεις χαμηλής και υψηλής συναισθηματικής έντασης. Η συλλογή των ερευνητικών δεδομένων έγινε μέσω της διεξαγωγής ομάδων εστίασης. Η ανάλυση, κατηγοριοποίηση και ομαδοποίηση των εμπειρικών δεδομένων οδήγησαν στην απάντηση του ερευνητικού ερωτήματος. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαφημίσεις με υψηλή συναισθηματική ένταση προκάλεσαν έντονες θετικές αντιδράσεις στο δείγμα, σε αντίθεση με τις διαφημίσεις χαμηλής συναισθηματικής έντασης, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν αρνητικά από τους συμμετέχοντες. Στη διαμόρφωση της αντίδρασης προς τη διαφήμιση, ο οργανισμός δεν κατέχει κάποιο ρόλο, ωστόσο η διαφήμιση επηρέασε την αντίδραση του δείγματος προς τον οργανισμό. Όσον αφορά το φύλο, η παρούσα μελέτη συμπέρανε ότι το φύλο δεν συνέβαλε στη διαφοροποίηση των αντιδράσεων του δείγματος προς τις διαφημίσεις των κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
Keywords: Συναισθηματική Έκκληση; Αποτελεσματικότητα; Αντιδράσεις; Κερδοσκοπικός Οργανισμός; Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός