Διαχείριση του τζιτζικακίου της αμπέλου με τη χρήση βιολογικών σκευασμάτων Καολινίτη και Πυριτίου - Δαμιανού, Κωνσταντίνος (My University, 2023)
Η αυξημένη ανάπτυξη της ανθεκτικότητας διαφόρων εντόμων στα συνθετικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, οδήγησε στην ανάγκη εξεύρεσης νέων σκευασμάτων. Τα τζιτζικάκια, τα οποία προσβάλλουν το αμπέλι ανήκουν στην οικογένεια Cicadellidae και στην τάξη Hemiptera. Τη σημερινή εποχή αποτελούν βασικό εχθρό διαφόρων καλλιεργούμενων φυτών και ιδιαίτερα της αμπέλου. Ο καολινίτης είναι ένα αργιλοπυριτικό ορυκτό, το οποίο χαρακτηρίζεται από αρκετές φυτοπροστατευτικές ιδιότητες. Το πυρίτιο αποτελεί ένα μεταλλοειδές στοιχείο, το οποίο προσφέρει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες στα φυτά. Η παρούσα εργασία έχει σκοπό την μελέτη της δραστικότητας βιολογικών σκευασμάτων καολινίτη και πυριτίου στη διαχείριση του τζιτζικακίου της αμπέλου. Πραγματοποιήθηκε εβδομαδιαία καταμέτρηση πληθυσμού του τζιτζικακίου από 30 τυχαία φύλλα ανά μεταχείριση σε πρέμνα, καθώς και καταμέτρηση του πληθυσμού με τη χρήση κίτρινων κολλητικών παγίδων. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές αναλύσεις για τον υπολογισμό του Baumé, του pH και της ογκομετρούμενης οξύτητας στον καρπό του αμπελιού. Οι πληθυσμοί των τζιτζικακίων ήταν χαμηλότεροι στα δύο τεμάχια στα οποία εφαρμόστηκαν τα σκευάσματα σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, στα οποία δεν έγινε χρήση των σκευασμάτων, παρέχοντας μια ένδειξη δυνητικής αποτελεσματικότητας. H ωρίμανση στο τεμάχιο στο οποίο εφαρμόστηκε το σκεύασμα με καολινίτη καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα σε σύγκριση με το τεμάχιο στο οποίο εφαρμόστηκε το σκεύασμα με βάση το πυρίτιο.
Keywords: Τζιτζικάκι της αμπέλου; Καολινίτης; Πυρίτιο; διαχείριση; αμπέλι; grape leafhopper; Kaolinite; Silica; leafhopper control; vine