Απόψεις λογοπαθολόγων για τη χρήση επαυξητικής και εναλλακτικής επικοινωνίας σε ενήλικες με επίκτητες επικοινωνιακές διαταραχές - Λοΐζου, Μαρία (q, 2021)
Εισαγωγή: Η επικοινωνία, είναι ο τρόπος έκφρασης των αναγκών, σκέψεων και επιθυμιών των ανθρώπων. Ορισμένες διαταραχές επικοινωνίας, οδηγούν στην αδυναμία έκφρασης, έτσι απαιτείται να χρησιμοποιηθούν επιπρόσθετοι ή εναλλακτικοί, κάποιες φορές, τρόποι επικοινωνίας. Η Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία (ΕΕΕ), μπορεί να στηρίξει, προσωρινά ή μόνιμα, τα άτομα με επικοινωνιακές διαταραχές, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά. Εν αντιθέσει με τον παιδικό πληθυσμό, υπάρχει έλλειψη βιβλιογραφίας σχετικά με τη χρήση της ΕΕΕ σε ενήλικες, με επίκτητες επικοινωνιακές διαταραχές. Σκοπός έρευνας: Σκοπός της παρούσας μελέτης, ήταν η διερεύνηση των απόψεων των λογοπαθολόγων, ως προς τη χρήση της ΕΕΕ, σε ενήλικες, με επίκτητες επικοινωνιακές διαταραχές. Μεθοδολογία: Οι συμμετέχοντες, ήταν 6 εγγεγραμμένοι λογοθεραπευτές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν συστήματα ΕΕΕ, για τη στήριξη ενηλίκων με επίκτητες επικοινωνιακές διαταραχές. Για τη λήψη των πληροφοριών, πραγματοποιήθηκαν ημι-δομημένες συνεντεύξεις. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε θεματική ανάλυση των δεδομένων. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική στάση των λογοπαθολόγων στην Κύπρο, ως προς τη χρήση της ΕΕΕ, για την αντιστάθμιση των επίκτητων διαταραχών επικοινωνίας. Οι προτιμήσεις των λογοπαθολόγων για τις ασθένειες που στηρίζουν, αφορούν κυρίως μέσα χαμηλής τεχνολογίας, αφού θεωρούνται πιο εύκολα στη χρήση τους. Επίσης, αναφέρθηκαν παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αποδοχή, απόρριψη, ή διακοπή των συστημάτων ΕΕΕ, όπως το ίδιο το άτομο, η οικογένεια, η τεχνολογία καθώς και οι λογοπαθολόγοι. Συμπεράσματα: Ένα βασικό συμπέρασμα, είναι η σημαντικότητα του ρόλου των λογοπαθολόγων και η υποστήριξη της οικογένειας, για την αποδοχή χρήσης των διαφόρων μέσων ΕΕΕ. Η έλλειψη ενημέρωσης και κατάλληλων γνώσεων για την ΕΕΕ, μπορεί να οδηγήσει στην απόρριψη χρήσης της. Έτσι, οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν κατάλληλα για τα συστήματα ΕΕΕ, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες στους ενήλικες, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Keywords: Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία; Απόψεις; Λογοπαθολόγοι; Ενήλικες; Επίκτητες επικοινωνιακές διαταραχές; Αποδοχή; Απόρριψη; Διακοπή; Augmentative and Alternative Communication; Views; Speech and language pathologists; Adults; Acquired communication disorders; Acceptance; Rejection; Abandonment