Διερεύνηση της μορφοσυντακτικής και σημασιολογικής ανάπτυξης Κυπριόπουλων παιδιών: αξιοποίηση του εργαλείου εικόνες δράσης - Νικολαϊδου, Αικατερίνη (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Σκοπός της παρούσας έρευνας, ήταν να διερευνήσει τη μορφοσυντακτική και σημασιολογική ανάπτυξη των κυπριόπουλων παιδιών στην Κυπριακή διάλεκτο, αξιοποιώντας το ελληνικό εργαλείο Εικόνες Δράσεις. Η παρούσα μελέτη, αποτελεί τη πρώτη προκαταρτική προσπάθεια διερεύνησης γλωσσικού προφίλ, εφαρμόζοντας μια πιλοτική διαδικασία σε κυπριόπουλα παιδιά σχολικής ηλικίας. Το συνολικό δείγμα της παρούσας έρευνας αποτέλεσαν παιδιά τυπικής ανάπτυξης ηλικίας 6;6 – 8;6 ετών (Ν=24), τα οποία στην συνέχεια διαχωρίστηκαν σε δυο ηλικιακές ομάδες για σκοπούς ανάλυσης και σύγκρισης των δυο ομάδων μεταξύ τους. Χορηγήθηκε το εργαλείο Εικόνες Δράσης: Γραμματική και Πληροφοριακή Επάρκεια του Ιωάννη Βογινδρούκα, σε όλα τα παιδιά και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση των δεδομένων με τους Μ.Ο. και των T.A., εφαρμόζοντας την στατιστική δοκιμασία t – test (p < ,05). Τα αποτελέσματα ήταν ότι τα πιο μεγάλα σε ηλικία παιδιά, που άνηκαν στη μια ηλικιακή ομάδα, σκόραραν περισσότερο από τα παιδιά της πιο μικρής ηλικιακής ομάδας στην επίδοση της συνολικής δοκιμασίας, εντούτοις η διαφορά αυτή δεν αποτέλεσε σημαντική στατιστική διαφορά, αφού p > 0,05. Επιπλέον παρατηρήθηκαν έντονες διαφοροποιήσεις στις εκφράσεις των κυπριόπουλων παιδιών, εξαιτίας της διαλέκτου σε όλα τα γλωσσικά επίπεδα: φωνητική, φωνολογία, σύνταξη, μορφολογία και σημασιολογία. Ως πρώτη προσπάθεια, τα αποτελέσματα δίνουν σημαντικές πληροφορίες καθώς και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Keywords: Εικόνες Δράσης; Μορφοσύνταξη; Σημασιολογία; Κυπριακή διάλεκτος; Γλωσσική ανάπτυξη; Action Pictures; Morphosyntactic; Semantic; Greek Cyprus dialect; Language development