Ευρωπαϊκοί δείκτες υγείας ECHI - Γαβριήλ, Έλενα; Καραγιάννης, Γιώργος; Παπασταύρου, Ευριδίκη (My University, 2007)
Η μελέτη αυτή χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος πραγματεύεται την έννοια υγεία και επικεντρώνεται στους σημαντικότερους δείκτες υγείας για τον Κυπριακό πληθυσμό. Αυτοί αφο- ρούν δημογραφικά και κοινωνικό - οικονομικά στοιχεία, την κατάσταση υγείας και συμπεριφοράς του πληθυσμού καθώς και στοιχεία για υπηρεσίες και προγραμματισμό της υγείας. Το δεύτερο μέρος, αναπτύσσει τις έννοιες δημόσια υγεία, προαγωγή και αγωγή υγείας και πρόληψη. Επικεντρώνεται στην Κυπριακή πραγματικότητα και διερευνά τις προσφερόμενες υπηρεσίες για βελτίωση την δεικτών αυτών. Οι δείκτες υγείας, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για να προσδιοριστούν με προτεραιότητα τα σημαντικότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Η χρήση τους, μπορεί να αποτελέσει βάση, για σύγκριση των αποτελεσμάτων της προαγωγής υγείας, πρόληψης ασθενειών, και προγραμμάτων θεραπείας και αποκατάστασης. Στην Κύπρο η κατάσταση της υγείας τις τελευταίες δεκαετίες, έχει βελτιωθεί σε αρκετούς τομείς και οι δείκτες υγείας συγκλίνουν με αυτούς των αναπτυγμένων χωρών. Αναγνωρίζεται όμως, ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με την μοντέρνα ζωής, βρίσκονται στην πρώτη θέση και επηρεάζουν την δημόσια υγεία. Παράλληλα, φαίνεται μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας, η προσπάθεια ενσωμάτωσης της πολιτικής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και ειδικά του Ευρωπαϊκού γραφείου. Χρειάζεται όμως, συντονισμένη στρατηγική για καλύτερη ανάπτυξη των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ενδυνάμωση του ρόλου του κοινοτικού νοσηλευτή στα πλαίσια της αγωγής και προαγωγής υγείας.
European Community Health Indicators
Keywords: Health status indicators--Cyprus